Centrala nucleară se află în provincia Guangdong, cu o populație estimată la aproximativ 126 de milioane de oameni. De asemenea, centrala este situată la aproximativ 130 km de Hong Kong, scrie Americanmilitarynews.

Un nou dezastru?

După cum a relatat CNN, citând oficiali SUA și documente ale Departamentului Energiei, guvernul SUA ar fi fost informat cu privire la o scurgere de radiații de la centrala nucleară. Documentele obținute de CNN avertizau despre o potențială „amenințare radiologică iminentă” la centrala chineză.

O scrisoare trimisă de compania franceză către Departamentul de Energie (DOE) a avertizat că autoritățile de reglementare chineze ridică limitele acceptabile pentru detectarea radiațiilor în zona din jurul centralei, pentru a evita închiderea acesteia.

„Pentru a ne asigura că limitele de dozare în afara amplasamentului sunt menținute în limite acceptabile pentru a nu provoca daune nejustificate populației, TNPJVC (operatorul Taishan-1) este obligat să respecte o limită de reglementare și să oprească reactorul în caz contrar, dacă limita este depășită”, ar fi scris compania în scrisoarea către DOE.

În doar citeva ore, guvernul SUA a fost în contact cu oficiali francezi şi experţi tehnici americani de la DOE, au declarat oficialii Departamentului de Stat. „Dacă au o scurgere de gaz, aceasta indică faptul că o parte din izolaţia lor are o defecţiune.

De asemenea, unele dintre elementele combustibile ar putea fi sparte, ceea ce ar fi o problemă mai gravă. Acesta ar fi un motiv pentru închiderea reactorului şi ar necesita realimentarea lui”, a spus Cheryl Rofer, un om de ştiinţă în domeniul nuclear care s-a retras din Laboratorul Naţional Los Alamos în 2001.

Avertisment teribil

Deși DOE era avertizată cu privire la slăbirea standardelor de siguranță, Framatome a precizat ulterior: „Conform datelor disponibile, fabrica funcționează în conformitate cu parametrii de siguranță. Echipa noastră lucrează cu experți pentru a evalua situația și a propune soluții de a aborda orice problemă.”

Potrivit Reuters, compania-mamă a Framatome, Électricité de France (EDF), a precizat că acumularea de gaze nobile face parte dintr-un „fenomen cunoscut, studiat și prevăzut în procedurile de funcționare a reactorului”.

Centrala electrică din Taishan este o întreprindere mixtă franco-chineză, cu grupul China General Nuclear (CGN), deținută de stat, acționând ca proprietar majoritar al proiectului.

CGN susține că centrala electrică funcționează în conformitate cu regulile sale de siguranță, iar zona înconjurătoare este sigură.