Joe Biden are trei provocări. Joe Biden vine să adune cioburile lăsate de Trump, dar cu o preocupare similară: să facă America măreaţă din nou. Democratul nu este interesat să pună capăt conflictelor.

De fapt este, câtă vreme acestea nu pun la îndoială capacitatea sa de conducere mondială.

Joe Biden are trei provocări. Europa joacă rolul de majordom

Joe Biden are în faţa sa un cub al lui Rubik complex între Statele Unite în cădere, o Chină într-o ascensiune rapidă și o Rusia tot mai amenințătoare. Europa, încolţită de giganți și mai preocupată de beligeranța Rusiei decât de chestiunea chineză, joacă rolul de majordom, scrie JORNAL DE NOTÍCIAS.

Miercuri, președintele SUA joacă pe teren neutru în Elveția, cel mai intens act de magie al turneului său european. În întâlnirea cu Vladimir Putin, Biden va trebui să țină seama, pe lângă interesele SUA, de cele ale unei Europe asuprite de un vecin mereu dificil.

Statele Unite privesc Rusia ca pe o țară bolnavă din punct de vedere economic, ca urmare a dependenței sale de petrol și de gaze. De altfel, nici nu o mai consideră o superputere.

Putin este infinit mai puternic decât liderii din vremea Războiului Rece

Între timp, Kremlinul acționează ca în vremea URSS, alimentând puternicul naționalism rus și indicând Washingtonul drept principalul său adversar.

Adevărul este că Putin este infinit mai puternic decât liderii din vremea Războiului Rece, așa că Biden va aborda subiectele cu președintele rus cu alte precauţii.

Descurajarea Rusiei care a înghițit Crimeea, a destabilizat Ucraina, a invadat rețelele digitale americane, a divizat aliații occidentali, va fi o provocare extraordinară.

Un lucru este sigur. După ce s-a apropiat de partenerii săi din Europa pentru a o apăra de autocrații și de populism, Biden se va întoarce la Casa Albă cu aceeași îngrijorare cu care a venit în Europa.

Statele Unite riscă să fie depășite de China ca principală putere globală.

Sursă foto: Dreamstime.