Autoritățile din provincia Guangdong, din sudul Chinei, au introdus restricții pentru milioane de oameni, pe fondul rapoartelor privind apariția unor reacții adverse la vaccinurile autohtone, în nordul țării.

Nimeni nu are voie să părăsească capitala provinciei, Guangzhou, fără un test negativ COVID-19 în cele trei zile anterioare plecării. Aproximativ 15 milioane de oameni sunt afectați de noile reguli.

Testarea în masă este în desfășurare în unele zone din Guangzhou, precum și în orașele din apropiere, Foshan și Shenzhen, care se învecinează cu Hong Kong.

Guangzhou a raportat începânde de luni 42 de infectări cu COVID-19, inclusiv 34 de cazuri confirmate și opt cazuri asimptomatice.

Guangzhou a suspendat și vaccinările anti-COVID-19, doar trei milioane din cei 15 milioane de locuitori ai orașului fiind vaccinați complet până acum.

În schimb, lucrătorii esențiali cheie și cei din prima linie vor avea prioritate, iar testele de masă vor fi intensificate în regiune.

Autoritățile au anulat sute de zboruri de pe Aeroportul Internațional Baiyun, după ce 18 persoane au fost depistate pozitiv cu varianta indiană a COVID-19, redenumită recent de OMS varianta Delta.

Un locuitor al districtului Liwan din Guangzhou a declarat că această creștere a cazurilor vine după ce aproape 10 milioane de persoane au fost vaccinate. „Dacă locuitorii din Guangzhou vor să părăsească orașul, trebuie să facă un test PCR cu 72 de ore înainte de plecare. Mulți se întreabă acum dacă vaccinul are într-adevăr un efect protector”, spune acesta.

Preocupări privind siguranța vaccinurilor

În provincia nordică Hebei, îngrijorările cu privire la siguranța vaccinurilor autohtone au crescut, potrivit unui angajat de la unul dintre Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

„O persoană a murit iar alte două persoane sunt în stare gravă în spitalul nr 3 din Shijiazhuang”, a precizat acesta. Angajatul susține și că rata raportată a reacțiilor adverse la vaccin, de 11 cazuri la 100.000 de persoane vaccinate, este o subevaluare.

„Virusul a suferi mutații și este foarte contagios acum, iar acest val va continua să crească”, a declarat un rezident din Guangzhou.

Deşi mai izbucnesc ocazional focare locale, cum ar fi cel din Guangzhou, acestea au fost gestionate rapid de autoritățile chineze.

Presa de stat susține că 600 de milioane de doze de vaccinuri au fost administrate în lupta anti-covid în acest stat cu o populaţie de 1,4 miliarde de persoane.