Noi probleme pentru preşedintelui ales al SUA, Joe Biden: foarte multe mesaje de la lideri străini adresate acestuia se află în acest moment la Departamentul de Stat, însă administraţia Donald Trump îl împiedică pe politicianul democrat să aibă acces la ele, au declarat miercuri pentru CNN surse diplomatice americane apropiate acestui dosar.

Preşedintele în exerciţiu refuză să recunoască victoria lui Biden în alegeri

În mod tradiţional, Departamentul de Stat american sprijină corespondenţa cu preşedintele ales, motiv pentru care multe ţări au început să trimită în weekend mesaje la sediul diplomaţiei americane.

Însă Joe Biden a fost obstrucţionat de administraţia Trump să aibă acces la resursele Departamentului de Stat, întrucât preşedintele în exerciţiu refuză să recunoască victoria lui Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie. Astfel, zeci de mesaje adresate lui Biden nu au ajuns încă la destinatar.

Cu toate acestea, Joe Biden a luat deja legătura cu mulţi lideri străini

Echipa lui Joe Biden se află în contact cu guverne străine fără implicarea Departamentului de Stat şi Biden a avut numeroase convorbiri telefonice cu diverşi lideri, printre care cancelarul german Angela Merkel şi premierul canadian Justin Trudeau. Aceste convorbiri s-au desfăşurat însă fără sprijinul logistic al Departamentului de Stat.

„Ei (membrii echipei lui Biden – n.red.) ar prefera să utilizeze resursele Departamentului de Stat”, a spus o sursă apropiată acestui dosar, potrivit Agerpres.

Mai mult, secretarul de stat Mike Pompeo a refuzat marţi să recunoască victoria lui Biden în scrutinul prezidenţial, afirmând că „va exista o tranziţie lină către a doua administraţie Trump”, ceea ce a agitat şi mai mult mediul diplomatic, potrivit sursei citate.

Joe Biden nu primeşte nici informările zilnice de la serviciile de informaţii, iar dacă administraţia Trump continuă să blocheze o tranziţie tipică până în jurul zilei învestiturii (20 ianuarie), există temeri că administraţia Biden se va confrunta cu o mare provocare pentru a-şi prelua oficial mandatul. În trecut, Departamentul de Stat a facilitat procesul de tranziţie administrativă post-alegeri.