Potrivit Afp și Reuters, Germania este pregătită să înfrunte ‘problemele mondiale’ ‘alături de Statele Unite şi de preşedintele ales Joe Biden‘, a declarat luni presei cancelarul Angela Merkel. Totodată, aceasta a mai menţionat printre problemele respective pandemia de coronavirus, modificările climatice şi terorismul.

”Germanii şi europenii ştiu că trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi în acest parteneriat”cu americanii, a spus Merkel, a cărei ţară asigură până la sfârşitul anului preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

În același timp, șefa guvernului de la Berlin a mai apreciat că Biden cunoaşte bine Germania şi că este foarte important să se continue eforturile de ameliorare a relaţiei bilaterale.

Totodată, liderii europeni urmează să discute telefonic marţi o iniţiativă împotriva extremismului islamic, au anunţat doi participanţi la o convorbire între Merkel şi conducerea partidului său, Uniunea Creştin Democrată (CDU). La dialog vor participa preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul austriac Sebastian Kurz, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au precizat luni surse ale agenţiei Reuters.

Austria şi Franţa au fost lovite recent de atacuri soldate cu morţi, descrise de guvernanţii de la Viena, respectiv Paris drept acte ‘teroriste’.

Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite

Potrivit proiecțiilor media, candidatul democrat Joe Biden a adunat peste 270 de voturi electorale, numărul minim care să-i asigure alegerea. Trump a contestat însă acest rezultat și face acuzații de fraudă la vot, chiar dacă, potrivit Comisiei Electorale Federale, nu există dovezi în acest sens.

El a anunțat că echipa sa de campanie va merge începând de luni în instanță pentru a contesta numărarea voturilor pe care le consideră „ilegale”.