Cifra de afaceri a companiei a înregistrat o uşoară scădere, ajungând la 2,1 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei, în anul anterior.

"Anul 2016, deşi a fost un an cu un climat macroeconomic instabil şi cu un nivel redus al preţului aluminiului la nivel internaţional, a reprezentat un an important în istoria Alro, fiind primul an cu profit după patru ani consecutivi de pierderi. Finalizarea cu succes atât a investigaţiei Comisiei Europene, privind contractele Alro cu producătorul de electricitate Hidroelectrica cât şi implementarea schemei de exceptare, pentru marii consumatori de energie, de la plata unui procent de 85% din numărul de certificate verzi aferente cotei obligatorii au contribuit la stabilizarea companiei", a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro SA.

Potrivit comunicatului citat, anul trecut piaţa aluminiului a înregistrat o scădere a cotaţiilor, nivelul mediu al preţului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) fiind de 1.605 dolari/tonă, comparativ cu 1.661 dolari/tonă, în anul precedent.

La nivel de Grup, Alro a raportat un profit net a fost de 71,5 milioane de lei, faţă de o pierdere de 18.000 lei în 2015. Grupul Alro a avut vânzări consolidate de 2,3 miliarde de lei, în 2016, fata de 2,4 miliarde de lei, în 2015. Anul trecut, profitul net ajustat al Grupului s-a situat la 100 milioane de lei, în creştere faţă de 2015, când a atins 77 milioane de lei. Rezultatele operationale au fost constante în 2016, marja EBITDA a Grupului situându-se la 12,7%, comparativ cu 12,6%, nivel atins în 2015.

"O recunoaştere în plus a calităţii produselor companiei o reprezintă faptul că în 2016 Airbus, cel mai important producător de aeronave, a selecţionat Alro ca furnizor de aluminiu. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2017. Conform termenilor contractuali, Alro va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor", se precizează în document.

Alro este o subsidiară a Vimetco NV, companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalala piaţă de desfacere pentru produsele Alro este Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia şi România) dar compania are exporturi în SUA şi Asia.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt Alro – producător de aluminiu, Alum Tulcea – producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – producător de bauxită, Vimetco Extrusion – procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. şi Bauxite Marketing Ltd. AGERPRES