Prefectul Capitalei, Alin Stoica a declarat că planul de intervenţie în caz de cutremur trebuie să fie cât mai bine structurat, pentru ca în caz de necesitate, autorităţile să poată interveni eficient.

El a subliniat faptul că de când a preluat funcția s-a interesat de toate aceste aspecte, purtând discuții cu DSU în acest sens. Prefectul Capitalei susține că pentru ca planul să fie elaborat corect trebuie în primă fază să fie bine cunoscută situația de pe teren, dar și riscurile pe care unele clădiri le au.

O altă preocupare o reprezintă siguranța copiilor, așa că trebuie culese informații despre fiecare școală în parte pentru ca planul să fie structurat într-un mod eficient.

„Încă de acum trei luni, de când am preluat funcţia, m-a interesat acest aspect, chiar am avut o întâlnire cu domnul Niculuşcă şi cu DSU pentru a vedea care sunt liniile de acţiune pe zona aceasta. Unde intervine Instituţia Prefectului aici? În elaborarea în primul rând a planului de intervenţie în caz de cutremur şi planul de intervenţie în caz de cutremur nu poate fi făcut în mod corect, dacă nu avem situaţia de pe teren şi nu ştim care sunt riscurile referitoare la clădiri, pentru că în felul acesta se poate dimensiona şi intervenţia după aceea.

În acelaşi timp, avem o preocupare deosebită pentru siguranţa copiilor în şcoli şi aici ne interesează foarte mult să avem informaţii actuale despre fiecare şcoală. (…) dorim ca planul de intervenţie să fie cât mai bine structurat, în aşa fel încât intervenţia în caz de necesitate să fie cât mai eficientă şi eficace”, a spus Alin Stoica la o conferinţă.

Alin Stoica, despre clădirile periculoase din Capitală

Totodată, prefectul Capitalei a mai adăugat că sunt foarte multe clădiri care prezintă pericol fără niciun fel de cutremur. El susține că aceastea pun în pericol viața trecătorilor, și sunt și neplăcute din punct de vedere estetic pentru turiști.

„Sunt situaţii de genul acesta destul de frecvente, când elemente de construcţie de pe clădiri pun în pericol viaţa trecătorilor şi nu ne place să vedem clădiri scorojite şi dărăpănate care stau să cadă, mai ales că dorim să promovăm şi turismul în Bucureşti”, a evidenţiat Alin Stoica.

El a adăugat că responsabilitatea este doar a proprietarilor celor clădiri și a edililor.

„O să transmit asta către toate primăriile. Practic responsabilitatea aparţine edililor şi proprietarilor clădirilor”, a adăugat Alin Stoica.

În ceea ce privește situația din spitale, Alin Stoica a menţionat că există un raport despre siguranţa la incendiu.