Românii se numără printre cei mai mari consumatori de pâine din lume, iar preferata lor este cea albă. Deși considerăm că pâinea este un aliment complet natural, dat fiind faptul că este făcută din făină, un produs care se obține din cereale, situația nu este deloc așa.

Cercetătorii trag semnalul de alarmă. În funcție de modul în care este obținută, făina poate deveni toxică. Acest lucru se întâmplă deorece, făina este produsă în mod industrial, ceea ce înseamnă că de multe ori aceasta își pierde mare parte dintre elementele nutritive.

Astfel, în urma procesului de prelucrare a grâului și de rafinare a făinii, sunt eliminate în jur de 76% dintre vitamine și minerale. Vitamina E, calciul, fosforul, fierul, magneziul și tot complexul de vitamine B rămân în tărâțele rezultate după acest proces.

Făina, tratată cu clor

Făina poate deveni toxică, în momentul în care ste tratată cu dioxid de clor sau bromat de potasiu, substanțe care îi asigură culoarea albă.

Cercetătorii au studiat bromatul de potasiu atrag atenția că acesta este cancerigen, fiind responsabil de tumorile tiroidiene, precum și de cele care apar la nivelul celulelor intestinale și ale ficatului. De altfel, bromatul de potasiu a fost interzis în țările Uniunii Europene, în Regatul Unit al Marii Britanii și Canada încă din anul 1994, potrivit antena3.ro.

De asemenenea, consumată în exces, făina albă cauza obezitate, dar și afecțiuni la nivelul inimii. O alternativă sănătoasă la făina albă este cea integrală.

Pentru cei care nu pot renunța la pâine, cea mai bună soluție este reorientarea către cea integrală sau de secară, care aduc mai multe beneficii organismului și au o cantitate mai mică de gluten.

Glutenul este implicat în dezvoltarea a aproximativ 55 de boli, printre care boala celiacă, diverse tipuri de anemii, de cancer, osteoporoză, sindromul colonului iritabil, lupus, scleroză multiplă, dar și boli neurologice precum depresii severe, demență, epilepsie, schizofrenie.