Chipsurile, un aliment adesea preferat de români, prezintă un potențial de a crea dependență, susțin specialiștii în nutriție. Cercetările au relevat că aceste gustări, alături de dulciuri, înghețată și mezeluri, pot declanșa aceeași dorință de consum precum fumatul sau al substanțele psihotrope.

Riscurile consumului excesiv de astfel de alimente

Astfel de alimente conțin o combinație de carbohidrați, grăsimi și zaharuri care activează producția de dopamine în creier, denumită și „hormonul fericirii”. Această activare a centrului plăcerii din creier poate crea o dorință constantă de a le consuma, fiind dificil de controlat.

Chipsurile, de exemplu, par a fi doar feliile subțiri de cartofi prăjiți sau coapte, adesea sărate sau aromate, dar unele tipuri nu conțin nici măcar cartofi adevărați. Ele sunt fabricate dintr-o pastă de amidon obținută prin procesarea cartofilor și amestecată cu alte substanțe pentru a îmbunătăți gustul. În plus, o singură pungă de 200 de grame de chipsuri furnizează peste o mie de kilocalorii, mai mult de jumătate din necesarul zilnic de calorii.

De asemenea, nutriționiștii avertizează că aceste produse, datorită conținutului lor de carbohidrați simpli, zaharuri, grăsimi și sare, pot declanșa o serie de boli precum cele cardiovasculare, obezitate, afecțiuni oncologice și diabet zaharat de tip 2.

Chipsurile pot declanșa o serie de boli

Nutriționistul Ioana Mesea subliniază pericolele consumului de chipsuri și altor alimente similare. „Această combinație activează centrul plăcerii creierului și poate declanșa boli cardiovasculare, obezitate, chiar și boli oncologice și diabet zaharat de tip 2,” spune ea, potrivit Observator News.

Potrivit unui studiu menționat de New York Post, 281 de cercetări au indicat că 14% dintre adulții analizați s-au confruntat cu dependența de alimentele ultraprocesate.

De menționat că, fructele sunt o alternativă viabilă. Sunt cunoscute pentru conținutul scăzut de calorii, fibre și apă. Consumul acestora, înainte de culcare, în locul unor alternative bogate în calorii, precum chipsurile, contribuie la menținerea unui aport caloric echilibrat.

Fructele de pădure, merele, perele, cireșele și strugurii sunt sărace în calorii și bogate în fibre, ceea ce le face alegeri excelente pentru gustări. În plus, fructele sunt o sursă valoroasă de vitamine și minerale esențiale, vitale pentru sănătatea generală.