În SUA, alimentele pentru bebeluși conțin pesticide

Conform unui studiu realizat de o asociaţie americană non-profit, alimentele pentru bebeluşi din SUA pot conţine în continuare pesticide potenţial dăunătoare. Acestea sunt, însă, mai puţin toxice decât erau în urmă cu aproximativ 30 de ani, relatează agenţia chineză Xinhua.

Dintre alimentele convenționale sau non-organice, circa 38% conţin pesticide toxice, a anunţat Environmental Working Group (EWG) în cel mai recent studiu al său, publicat la jumătatea lunii noiembrie.

„Cel puţin un reziduu de pesticid a fost detectat în 22 dintre cele 58 de alimente convenţionale pentru bebeluşi”, a precizat EWG.

Organizaţia americană atenționează că bebeluşii şi copiii de vârstă mică sunt deosebit de vulnerabili la efectele nocive cauzate de consumul de alimente cu pesticide agricole.

Acest ONG a precizat că a testat produse comercializate de trei branduri populare în Statele Unite. Ele sunt Beech-Nut, Gerber şi Parent’s Choice.

Există și o veste bună cu care vine studiul. Nivelurile de pesticide din alimentele pentru bebeluşi au scăzut, față de ce era în trecut.

Față de 1995, un procent uluitor de 53% din totalul celor 72 de eşantioane de alimente pentru bebeluşi conţineau reziduuri provenite de la cel puţin un pesticid. Iar pesticidele descoperite erau, în total, mult mai toxice şi mai periculoase decât cele descoperite în testele recente, au transmis reprezentanţii EWG.

Unul dintre pesticidele toxice pe care EWG nu le-a mai găsit în alimentele pentru bebeluşi a fost un insecticid dăunător creierului uman. Este vorba despre Clorpirifos, care, chiar şi atunci când este prezent în cantităţi foarte mici, poate afecta permanent sănătatea bebeluşilor şi a copiilor, se arată în noul raport.

În UE, s-a dat liber la substanțe pentru agricultură

Parlamentul European a respins, în cursul acestei luni, un proiect legislativ care se referea la diminuarea folosirii pesticidelor în UE. Este greu de crezut că iniţiativa ar putea reveni în prim-plan până la alegerile europarlamentare din iunie 2024.

Legislaţia propusă de Comisia Europeană prevedea reducerea la jumătate a produselor pesticide până în anul 2030. Proiectul se referea la diminuarea produselor fitosanitare faţă de perioada 2015-2017.

PPE (Partidul Popular European) s-a împotrivit cel mai mult proiectului. „Popularii” au reuşit să includă în inițiativă amendamente care să slăbească semnificativ textul. Obiectivul a fost atins și în cele din urmă proiectul a fost respins. Au fost 299 de voturi împotrivă, 207 pentru şi 121 de abţineri.

Eurodeputaţii nu s-au mulțumit cu atât. Ei au respins retrimiterea textului către comisia de mediu a Parlamentului European. În aceste condiții, nu mai există niciun viitor pentru proiectul legislativ.

Raportoarea textului, ecologista Sarah Wiener, a vorbit astfel despre „o zi neagră” pentru mediu.