Săptămâna aceasta, propunerea Comisiei Europene privind reducerea pesticidelor a fost respinsă în plenul Parlamentului European. Măsura prevedea reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice și cu 65% a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030.

Parlamentul European nu dorește reducerea consumului de pesticide

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a spus că astfel, românii vor putea asigura în continuare securitatea alimentară, utilizând aceeași cantitate de produse pentru protecția plantelor.

„După o luptă de un an și jumătate, împreună cu colegii din PNL în Parlamentul European, am reușit să ne asigurăm că fermierii români vor putea asigura în continuare securitatea alimentară, utilizând aceeași cantitate de produse pentru protecția plantelor, respectând standardele europene.

Susținem, bineînțeles, reducerea utilizării pesticidelor chimice, însă această reducere trebuie să fie efectuată într-un mod echilibrat și responsabil. Este esențial însă ca înaintea acestor reduceri, UE să asigure alternative viabile, cum ar fi biopesticidele, la fel de eficiente, accesibile ca preț și disponibile pe scară largă, garantând astfel un echilibru între protecția mediului și necesitățile productiei agricole”, a scris acesta pe Facebook.

Politicile de mediu nu trebuie să fie împotriva fermierilor sau consumatorilor

La rândul său, europarlamentarul PNL Daniel Buda a afirmat că „politicile de mediu trebuie transpuse în practică de o manieră rezonabilă și nu împotriva fermierilor sau a consumatorilor! Consumatorii au nevoie mai departe de alimente în cantități suficiente și la prețuri accesibile! Alternativa de a importa hrana din țările terțe, unde calitatea este mai mult decât îndoielnică, nu poate fi acceptată!”

„Rămânem mai departe angajați în utilizarea responsabilă a pesticidelor! Statele care au un consum mult peste media UE trebuie să fie primele care să își reducă consumul de pesticide!”, a spus el.

Uniunea Europeană propusese reducerea consumului de pesticide cu peste 50%

Uniunea Europeană ar fi urmat să acorde derogări de la prevederile privind reducerea pesticidelor pentru statele membre unde utilizarea acestor substanțe este mai mică de 35% din media blocului comunitar. În această situație se află și România.

Țara noastră are un consum mediu de 640 grame pe hectar, cu mult sub media europeană de 2200 grame la hectar. Din acest motiv, nu poate accepta nici o țintă de reducere. Cantitatea este deja mică, iar orice diminuare ar duce la pierderi substanțiale de recoltă.

Sunt țări precum Olanda care folosesc 8000 de grame la hectar. Însă chiar dacă ar renunța la jumătate, ar folosi 4000 de grame la hectar, mult mai mult comparativ cu România.

CE propunea reducerea la jumătate a consumului de pesticide

Legislaţia propusă de Comisia Europeană prevedea reducerea la jumătate a produselor pesticide până în anul 2030. Proiectul se referea la diminuarea produselor fitosanitare faţă de perioada 2015-2017.

PPE (Partidul Popular European) s-a împotrivit cel mai mult proiectului. „Popularii” au reuşit să includă în inițiativă amendamente care să slăbească semnificativ textul. Obiectivul a fost atins și în cele din urmă proiectul a fost respins. Au fost 299 de voturi împotrivă, 207 pentru şi 121 de abţineri. Mai mult puteți citi aici.