Pericolul alimentelor ultraprocesate și cum le recunoaștem

Pericolul din alimente! Dr. Cristina Toader a menționat că nu putem mereu găti sănătos, iar uneori apelăm și la alimente ultraprocesate. Medicul avertizează că nu recomandă acest lucru.

Cu toate acestea, specialistul în nutriție a indicat 8 semnale de alarmă de pe etichetele acestui tip de alimente. Toader a sugerat că ar fi benefic pentru sănătate să ne ținem departe de aceste alimente sau, dacă este posibil, să renunțăm la ele, conform sfatului oferit de doctorul Cristian Toader.

„Nu putem mereu găti, uneori mai apelăm şi la alimentele ultraprocesate, ceea ce nu vă recomand, însă, chiar şi aşa, iată mai jos 8 semnale de alarmă de pe etichetele acestui tip de produse.

Chiar şi în cazul excepţiilor, încercaţi să vă ţineţi departe de aceste alimente. Sau, bineînţeles, dacă vă pot determina să renunţaţi la ele, cu atât mai bine”, a precizat Toader.

Etichete cu ingrediente prea multe și mare adaos de zahăr și îndulcitori

Medicul recomandă să limitați ingredientele la minim, ideal ar fi să nu depășiți 3 ingrediente. Evitați produsele ale căror etichete par a fi mai degrabă rezultatul unui experiment chimic.

Ea recomandă să evitați și aditivii de îngrășare, coloranții, conservanții și alți agenți de îngroșare, stabilizatori sau emulgatori. Aceștia sunt utilizați pentru a îmbunătăți aspectul, durata de viață și textura produsului, dar sunt de evitat.

Dr. Cristina Toader atenționează și cu privire la alimentele care conțin sirop de porumb, zahăr din trestie, sirop de malț, melasă și alți îndulcitori adăugați.

Nu în ultimul rând, trebuei să fim atenți la denumirile de zaharuri sub diferite forme, cum ar fi zaharoza, maltoza, dextroza, fructoza sau glucoza, deoarece toate acestea reprezintă adăugarea de zahăr și ar trebui evitate.

„1. 𝑪𝒐𝒏𝒕̧𝒊𝒏 𝒐 𝒍𝒊𝒔𝒕𝒂̆ 𝒍𝒖𝒏𝒈𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒊𝒏𝒈𝒓𝒆𝒅𝒊𝒆𝒏𝒕𝒆
Idealul ar fi ca produsul respectiv să se limiteze la 3 ingrediente, însă asta nu va fi mereu posibil. Dar dacă eticheta alimentului respectiv pare mai degrabă un experiment de chimie, evitaţi-l!

2. 𝑨𝒈𝒆𝒏𝒕̧𝒊 𝒅𝒆 𝒊̂𝒏𝒈𝒓𝒐𝒔̧𝒂𝒓𝒆, 𝒔𝒕𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊 𝒔𝒂𝒖 𝒆𝒎𝒖𝒍𝒈𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊
Coloranţii fac produsul să arate mai bine, conservanţii îi oferă o durată mai lungă de viaţă, iar ceilalţi agenţi de îngroşare, stabilizatori sau emulgatori au rolul de a oferi o textură mai bună şi mai durabilă, indiferent de cât timp stă pe raft acel produs. Aşadar, un mare NU!

3. 𝒁𝒂𝒉𝒂𝒓𝒖𝒓𝒊 𝒂𝒅𝒂̆𝒖𝒈𝒂𝒕𝒆 𝒔̧𝒊 𝒊̂𝒏𝒅𝒖𝒍𝒄𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊
Evitaţi alimentele cu sirop de porumb, zahăr din trestie, sirop de malţ, melasă etc.

4. 𝑰𝒏𝒈𝒓𝒆𝒅𝒊𝒆𝒏𝒕𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒆 𝒕𝒆𝒓𝒎𝒊𝒏𝒂̆ 𝒊̂𝒏 „𝒐𝒛𝒂̆”
Zaharoză, maltoză, dextroză, fructoză sau glucoză – toate acestea sunt denumiri pentru zaharuri adăugate, aşadar evitaţi-le!”, potrivit medicului.

Și conținutul scăzut de zahăr poate fi un indiciu

Medicul recomandă să evitați îndulcitorii artificiali precum aspartam, sucraloza și zaharina, deoarece aceștia reprezintă semnale de alarmă pentru alimentele ultraprocesate. De obicei, acești îndulcitori și arome artificiale sunt adăugați pentru a masca gustul neplăcut al altor ingrediente.

Potrivit ei ar trebui să fim atenți la mențiunile exagerate de sănătate de pe etichetele produselor. Cu cât există mai multe promisiuni pompoase, cu atât este necesar să studiați mai atent lista de ingrediente. Produsele cu astfel de mențiuni pot conține îndulcitori sau alte substanțe adăugate. Prin urmare, acordați o atenție deosebită la produse precum cereale, granola, iaurt, snack-uri, supe conservate, sosuri pentru salate etc.

Cristina Toader ne sfătuiește să acordăm o mare atenție conținutului scăzut de zahăr adăugat. Acest lucru poate indica faptul că producătorii au înlocuit zahărul cu îndulcitori artificiali, ceea ce reprezintă din nou un avertisment.

Este recomandat să evităm și alimentele instant și produsele cu diverse arome combinate, deoarece acestea pot fi modificate mecanic și pot conține aditivi, amidon de porumb, concentrate de suc etc. conform recomandărilor medicului.

„5. 𝒁𝒂𝒉𝒂𝒓𝒖𝒓𝒊 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒇𝒊𝒄𝒊𝒂𝒍𝒆 𝒔𝒂𝒖 „𝒇𝒂𝒍𝒔𝒆”
Aspartam, sucraloză, zaharină – acestea sunt îndulcitori şi arome artificiale, de altfel un alt semnal de alarmă pentru alimentele ultraproceste. În general, ţineţi minte că acestea sunt adăugate în alimente tocmai pentru a masca gustul neplăcut al altor ingrediente adăugate.

6. 𝑴𝒆𝒏𝒕̧𝒊𝒖𝒏𝒊 𝒍𝒆𝒈𝒂𝒕𝒆 𝒅𝒆 𝒔𝒂̆𝒏𝒂̆𝒕𝒂𝒕𝒆
Cu cât produsul respectiv are menţionate promisiuni pompoase, cu atât trebuie să îi studiaţi mai atent eticheta. În general, meniunile de marketing înseamnă produse încărcate cu îndulcitori sau alte substanţe. Aşadar, mare atenţie în general la produse gen cereale, granola, iaurt, snack bar-uri, supe conservate, sosuri pentru salate etc.

7. 𝑪𝒐𝒏𝒕̧𝒊𝒏𝒖𝒕 𝒔𝒄𝒂̆𝒛𝒖𝒕 𝒅𝒆 𝒛𝒂𝒉𝒂̆𝒓 𝒂𝒅𝒂̆𝒖𝒈𝒂𝒕
Deseori, asta înseamnă că producătorii au înlocuit zahărul cu îndulcitori artificiali. Din nou, „a red flag”.

8. 𝑷𝒓𝒆𝒑𝒂𝒓𝒂𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒂𝒏𝒕, 𝒄𝒖 𝒅𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒆 𝒂𝒓𝒐𝒎𝒆
Tot ce este instant poate fi modificat mecanic, aşa că nu vă lăsaţi păcăliţi de varietatea de produse cu diverse arome combinate. De exemplu, iaurtul cu fructe poate conţine şi numeroşi aditivi, amidon de porumn, concentrate de suc etc”, a transmis Toader, pe Facebook.