După mesele copioase de sărbători este bine să reveniți rapid la o dietă sănătoasă, Cristina Toader, Medic Primar Diabet Zaharat Boli de Nutriție. Într-o postare pe conturile de socializare doctorul ne oferă o serie de sfaturi pentru a face acest lucru într-un mod cât mai corect.

„Dacă tot e perioada „dietelor, antrenamentelor fizice, rezoluțiilor” etc, eu vă las mai jos câteva recomandări care să vă ajute să faceți această tranziție mai ușoară. Pentru că da, e timpul să revenim pe calea cea bună și să ne aducem aminte că o alimentație corectă, echilibrată, în concordanță cu nevoile noastre nutriționale și cele ale afecțiunilor de care suferim poate sta la baza unei sănătăți foarte bune.

1. Creșteți cantitatea de apă pe care o consumați în fiecare zi

Când suntem hidratați, nu avem senzația de foame, mult mai pregnantă acum, după mesele bogate de Sărbători. Vă recomand apă cu un PH alcalin, pe care să o beți treptat, pe durata întregii zile. E mai ușor să bem apă când avem o cană filtrantă sau o sticlă de dimensiuni mai mici lângă birou decât dacă am avea o sticlă de 2 litri pe care știm că trebuie să o terminăm până seara.

2. Limitați cantitatea de produse procesate

Am mâncat o groază de astfel de produse în decembrie, așa că acum axați-vă pe fructe, legume, ciorbe, mâncăruri făcute „în casă”. Eu aș pune pe listă ardei gras, castraveți, țelină, ridichi, dacă găsiți – pentru că toate acestea conțin fibre care vă ajută să slăbiți mai ușor.

3. Nu vă aventurați în detoxuri periculoase sau posturi prea agresive

Da, sunt unele persoane care obișnuiesc ca în ianuarie să postească doar cu apă câteva zile. Părerea mea este că o astfel de abordare, mai ales nesupravegheată de un medic, poate fi periculoasă. Postul, chiar și cel intermitent, nu este pentru toată lumea. Pe de altă parte, și curele acestea de detoxifiere pot fi resimțite de către organism drept prea agresive. Aș opta pentru o tranziție treptată și ușoară către o alimentație sănătoasă.

4. Optați pentru mai multe salate

Ce facem când ne e foame și nu avem prea mult timp la dispoziție? Deschidem frigiderul și mâncăm din ce a mai rămas bun de la Revelion, luăm câte un baton de ciocolată sau câte o felie de cozonac și gata, ne trece foamea. Metoda pentru a evita acest tip de comportament este să avem în frigider tot timpul fructe și legume, în special legume pentru a realiza rapid o salată delicioasă și sățioasă. Dacă mai adăugați peste și niște nuci, migdale sau 3-4 bucățele de brânză din caju, e gata prânzul nostru sănătos.

5. Faceți mișcare

Mișcarea este absolut necesară în ianuarie. Indiferent de ce aveți de gând să (nu) mâncați în această lună, organismul are nevoie de mișcare pentru „a-și reveni”. Dacă vă e greu să vă întoarceți la sală, mergeți pe jos, în fiecare zi, cel puțin 30 de minute, dar în ritm alert. Vă asigur că va face diferența (deși nu m-aș supară să aud nici că ați trecut regulat pe la sală).

Acestea ar fi sfaturile mele de început de an. Repet, faceți toate aceste schimbări treptat, cu înțelegere și empatie față de voi și corpul vostru”, a transmis Dr. Cristina Toader în postarea sa de pe Facebook.