Elevii din România își vor lua adio de la fast food, chipsuri și suc

Noul regulament emis de Ministerul Sănătății ar putea afecta afacerile mai multor cofetării, patiserii și fast-food-uri, în special cele din zonele adiacente școlilor, în urma noilor reglementări referitoare la alimentația copiilor.

Conform proiectului de ordin publicat pe site-ul instituției, se propune interzicerea vânzării cafelei și a băuturilor energizante către minori, dar și a alimentelor nepotrivite pentru preșcolari și școlari, cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie, chipsurile, biscuiții, sucurile, cartofii prăjiți, pizza și hamburgerii, pe o rază de 500 de metri în jurul instituțiilor de învățământ.

Prin proiectul de ordin prezentat în transparență decizională, Ministerul Sănătății aduce modificări normelor de igienă aplicabile în unitățile pentru ocrotirea, educația, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, conform stabilirilor din Ordinul nr. 1456/2020. Una dintre principalele inițiative constă în restricționarea accesului copiilor și adolescenților la produse cu impact negativ asupra sănătății lor.

fast food
Gata cu alimentele nesănătoase în apropierea şcolilor / SURSA FOTO: Dreamstime

Astfel, în afara școlilor, se vor delimita zone restricționate în apropierea instituțiilor de învățământ preuniversitar, unde va fi interzisă comercializarea către elevi a alimentelor nocive.

Lista produselor interzise la vânzare în incinta unităților preșcolare va include și o serie de alimente considerate junk-food, enumerate într-o listă de „alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor”.

„Pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art.9 litera a) din Legea nr 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare”, prevede noul ordin, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Ce alimente intră pe „lista neagră”?

Conform legislației în vigoare, alimentele nerecomandate pentru preșcolari și școlari includ cele cu conținut ridicat de:

 • zaharuri (precum prăjiturile, bomboanele, acadelele etc.);
 • grăsimi (cum ar fi hamburgerii, pizza, produsele de patiserie, brânza topită, maioneza, margarina, mezelurile grase, cartofii prăjiți și alte alimente prăjite);
 • sare (cum ar fi chipsurile, biscuiții, covrigeii, sticksurile, snacksurile, alunele și semințele sărate);
 • alimente vrac, sandvișuri neambalate și orice fel de băuturi răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.

Practic, nici sucurile naturale nu vor mai putea fi comercializate minorilor în apropierea școlilor. Aceste alimente și băuturi „nocive” nu vor putea fi vândute copiilor nici în proximitatea altor spații în care se desfășoară activități educative și recreative pentru minori.

mâncare elevi
SURSA FOTO: Ministerul Sănătății

Unde se aplică noile reguli?

În mod specific, noile reguli se aplică următoarelor tipuri de instituții destinate ocrotirii, educării, instruirii, odihnei și recreerii copiilor și tinerilor:

 • creșele;
 • grădinițele;
 • școlile;
 • liceele și colegiile;
 • școlile profesionale;
 • palatele și cluburile pentru copii;
 • cluburile sportive școlare;
 • atelierele de creație;
 • serviciile de îngrijire a copiilor în timpul zilei, cu sau fără semiinternat, cum ar fi „after school”, „babysitting”, „baby-parking”, centrele de vacanță și alte instituții publice sau private, cum ar fi centrele educaționale.

Noile reglementări stipulează că spațiile destinate copiilor preșcolari trebuie să fie situate la parter și la primul etaj. Sălile de clasă destinate învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional pot fi amplasate și la etajele superioare ale clădirilor.