Mai multe marşuri şi adunări sunt prevăzute în toată ţara, iar în Alger, forţele de poliţie – cu un efectiv de 25.000-30.000 de oameni, potrivit presei – au ocupat poziţii încă de vineri.
Barajele instalate de poliţie pe căile de acces în capitala ţării după atentatele sinucigaşe din aprilie şi decembrie 2007, revendicate de Al-Qaida în Maghrebul islamic , au fost – de asemenea – întărite.
O manifestaţie, organizată spontan pentru a sărbători căderea preşedintelui egiptean Hosni Mubarak în faţa sediului Adunării pentru Cultură şi Democraţie (RCD, opoziţie) vineri, în Alger, a fost respinsă de un cordon de poliţişti care i-au împins pe militanţi în interior şi au operat arestări.
Marşul în Alger nu a primit autorizaţie, în virtutea unei interdicţii în vigoare din 2001, dar manifestanţii şi-au dat totuşi întâlnire în Place de Concorde (mai cunoscută sub denumirea de Piaţa 1 Mai) la 11h00, urmând să se îndrepte spre Piaţa Martirilor, situată la poalele Casbah şi intrarea în Bab el Ould, scenă tradiţională a revoltei.
La Oran (oraş situat la 430 km vest de Alger), primăria a refuzată să autorizeze manifestaţia, dar CNDC şi-a menţinut apelul la adunare pentru localnicii dornici de schimbare în Piaţa 1 Noiembrie, în faţa primăriei, prin manifeste distribuite încă de joi.
Locuitorii altor oraşe intenţionează să răspundă aceluiaşi apel în Boumerdes, Bejaia, Tizi Ouzou, Tipaza. În principalul oraş din estul Algeriei, Annaba, manifeste care îndemnau localnicii să participe la marş, au fost interceptate de poliţie în ultimele zile.
CNDC a fost creată în 21 ianuarie de partidele din opoziţie, societatea civilă şi sindicate, ca efect al tulburărilor de la începutul anului, soldate cu cinci morţi şi peste 800 de răniţi.
Sursa: Agerpres