Vaccinuri compensate de la 1 septembrie

Vaccinuri compensate din septembrie! Alexandru Rafila a făcut o scurtă informare cu privire la modificările legislative adoptate în domeniul sănătății. Pe lângă decizia de compensare a vaccinurilor, acesta s-a referit și la înființarea registrelor de diabet și prediabet.

Rafila a vorbit despre un plan național pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Acesta va cuprinde activități de promovare a sănătății pentru o perioadă de 4 ani.

„Există două legi – prima care se referă la Legea 152/2020 privind organizarea și finanțarea serviciilor de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor.

Am făcut modificări la acest act normativ, astfel încât să punem să avem un plan național de prevenirea îmbolnăvirilor, iar acest plan să fie aprobat prin hotărîre a guvernului și să cuprindă activitățile de promovare a sănătății pentru o perioadă de 4 ani, în colaborare cu celelalte ministere”, a explicat Rafila.

Măsuri pentru depistarea precoce a diabetului

O altă modificare importantă realizată astăzi se referă la depistarea precoce a diabetului.

„Și aici se introduce noțiunea planului național de prevenire a diabetului zaharat, precum și condițiile privind organizarea registrului național de diabet și prediabet prin HG”, a precizat ministrul.

Cel de-al treilea act normativ la care s-a referit Rafila va permite compensarea vaccinurilor. Acestea vor fi compensate printr-un regim de decontare care poate varia între 50-100%.

„Se introduce o nouă listă – sublista E – cu DCI-uri corespunzătoare vaccinurilor, pentru decontare. Regimul de decontare va fi între 50 și 100%, de la 1 septembrie putând fi decontate pentru categoriile la risc, compensate vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri”, potrivit ministrului Rafila.

Printre vaccinurile compensate se numără ce pneumococic, meningococic, HPV, împotriva hepatitei B, a varicelei și ROR.

Metoda de compensare va simplă. Ea va presupune o cerere la medicul de familie.

Ministrul a comunicat și despre indemnizațiile acordate medicilor rezidenți care participă la gărzi. Valoarea acestora va fi în proporție de jumătate față de suma alocată medicilor specialiști, variind între 250 și 500 de lei.

Vă amintim că Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat marți, pe data de 29 august, că ne aflăm în etapa finală a unui proiect semnificativ, capabil să transforme modul în care funcționează sistemul de sănătate din România și să educe atât cadrele medicale responsabile de controlul infecțiilor, cât și publicul în general.