Victor Ponta, atac la Ministerul Sănătății

Victor Ponta a făcut o declarație în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a vorbit despre persoanele rănite în cadrul tragediei de la Crevedia. Potrivit politicianului, pacienții în stare rea sunt păstrați în țară, „să moară aici”.

„Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii care sunt în stare bună. Pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriaşe către statul român, acesta este interesul lor”.

Acesta a mai adăugat că românii ar fi îndreptățiți să își pună întrebări:

„Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion şi i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a declarat fostul premier Victor Ponta, potrivit romaniatv.net.

Gabriel Diaconu: anumiți pacienți sunt ne-transportabili

Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Sănătăţii, i-a răspuns fostului premier. Acesta a precizat că anumiți pacienți sunt ne-transportabili. Dacă i-ar transfera, medicii ar contribui la moartea lor. Totodată, Diaconu a calificat declarațiile lui Ponta drept iresponsabile.

„Simt nevoia să fac o precizare, după ce domnul Ponta a făcut nişte declaraţii iresponsabile în spaţiul public privind transferul pacienţilor de la Crevedia în străinătate. România, prin medicii români şi celula de criză la nivelul Ministerului Sănătăţii, respectând criterii MEDICALE şi jurământul hipocratic, a decis ce pacienţi vor fi transferaţi.

Nici una din ţările care au primit pacienţi români, dincolo de disponibilitatea – prin Mecanismul de Protecţie Civilă – de-a ajuta, nu a avut un rol în selecţia pacienţilor.

Această selecţie a fost făcută la nivel naţional din dorinţa de-a maximiza supravieţuirea fiecărui pacient”, a spus consilierul.

Acesta a adăugat că medicii nu pot ucide cu bună știință pacienți despre care știu că nu ar supraviețui transportului.

„Pe de altă parte nu putem omorî, cu bună ştiinţă, un pacient ne-transportabil prin decizia de-a-l trimite cu avionul în altă ţară, când însuşi zborul ar putea să-i fie fatal. Restul sunt, simplu spus, baliverne”, a mai comentat Diaconu.

Vă amintim că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că în urma exploziilor de la Crevedia au existat 58 de victime. Dintre acestea, 3 au arsuri de peste 80 la sută din suprafaţa corpului.

„În total au fost 58 de victime, din păcate au fost şi două decese, au fost chiar membri ai aceleiaşi familii, soţ şi soţie. Pentru restul pacienţilor a existat procedura de transfer, unele dintre ele sunt în derulare. 12 cazuri au fost critice. Au rămas în stare bună, cazurile care pot fi tratate fără probleme”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi 24.