Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a spus părinților să nu își trimită copiii în colectivitate dacă observă că au simptome de gripă sau răceală. Potrivit ministrului, acest lucru va contribui la scăderea numărului de cazuri.

„Singurul lucru pe care putem să îl facem ca să oprim extinderea infecţiei este ca atunci când avem copilul bolnav să nu îl trimitem în colectivitate. Este cea mai bună şi cea mai responsabilă măsură pe care un părinte o poate lua.

Şi eu am luat această măsură în ceea ce priveşte copilul meu. Nu trimit copilul în colectivitate atunci când are simptomele unei viroze respiratorii.

Cred că este lucrul cel mai înţelept care va duce la scăderea semnificativă a numărului de cazuri pe care noi o estimăm la sfârşitul acestei luni”, a declarat luni, 16 ianuarie, Alexandru Rafila.

Când trebuie să mergem cu copiii la spital?

De asemenea, ministrul Sănătății a mai spus și când ar trebui părinţii să meargă cu copiii la spital.

„În general simptome persistente, febră mare, peste 39, cu dificultăţi în respiraţie recomandă apelarea la serviciul 112 sau prezentarea la o unitate de primiri urgenţe.

Altfel, pentru o infecţie banală, normală, adresabilitatea la medicul de familie, izolarea şi tratament la domiciliu, simptomatic sau etiologic”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

România primește echipamente medicale în valoare de 8 milioane de dolari de la Coreea de Sud

Tot luni, Alexandru Rafila a anunţat că România va primi de la Coreea de Sud o donație de echipamente medicale și IT în valoare de aproximativ opt milioane de dolari.

„Sunt echipamente pentru INSP şi centrele regionale de sănătate publică. Toate aceste lucruri vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, la centrele regionale de sănătate publică.

Ca răspuns la sprijinul acordat de Guvernul României, Guvernul Republicii Coreea a găsit de cuviinţă să ne sprijine în dezvoltarea sistemului de sănătate publică din România. O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donaţii. Este foarte complexă din punct de vedere al conţinutului”, a declarat  Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă comună cu ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo.

Echipamentele vor ajunge în România începând cu jumătatea anului, până în luna noiembrie. Este vorba, în primcipal, despre echipamente foarte complexe pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanțelor conținute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, care înseamnă echipamente de diagnostic şi de secvenţiere.