Alexandru Rafila, demersuri pentru salariile angajaților din DSP-uri

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a exprimat înțelegerea față de cererile angajaților din Direcțiile de Sănătate Publică, care au protestat din cauza salariilor reduse. El a subliniat că va iniția acțiuni pentru a găsi o soluție benefică atât pentru acești angajați, cât și pentru cei din cadrul ministerului.

Într-o conferință de presă desfășurată duminică, el a confirmat că începând de luni va avea întâlniri cu sindicatele relevante din domeniu.

„Eu voi avea întâlniri, începând de mâine, cu sindicatele reprezentative. Am discutat deja subiectul cu cei de la Sanitas. O să fac o întâlnire în cursul săptămânii şi cu celelalte sindicate care au membri de la nivelul DSP-urilor. Sincer să fiu, nu pot să nu înţeleg revendicările pe care le au colegii noştri de la Direcţiile de sănătate publică, care mai ales în pandemie au dus greul – a fost foarte, foarte greu. Mai este un lucru pe care trebuie să îl înţelegem: profesionalizarea, medicalizarea Direcţiilor de sănătate publică, păstrarea personalului medical este esenţială, pentru că nu poţi să faci sănătate publică fără oameni din sănătate. Din punctul acesta de vedere, atât cât o să pot, voi face demersuri încât să găsim o soluţie şi pentru colegii noştri din Direcţiile de sănătate publică şi, bineînţeles, din aparatul Ministerului Sănătăţii”, a transmis ministrul.

Rafila a subliniat că creșterile salariale necesită hotărâri guvernamentale și nu pot fi decise doar de ordonatorul de credite. El și-a exprimat speranța că se va găsi o rezolvare pentru a alinia nivelurile salariale între personalul care activează în cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate și cei din Direcțiile de Sănătate Publică.

„Expun problema în Guvern şi sper să putem să găsim o soluţie sau măcar un calendar de implementare a unor armonizări ale salariilor între cei care lucrează la Casele de asigurări de sănătate şi instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii, respectiv Direcţiile de sănătate publică”, a completat Alexandru Rafila.

Decizii de urgență pentru sistemul de sănătate

Conform ministrului, Guvernul a avizat o suplimentare a bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu 1,7 miliarde de lei. Banii acumulați în buget vor fi direcționați treptat către CNAS pentru a evita întreruperile în activitatea medicală.

„Spitalele funcţionează pe baza contractelor cu Casele judeţene, iar programele de sănătate curative sunt de asemenea finanţate integral. Din punct de vedere al sistemului de sănătate, Ministerul Sănătăţii face tot ceea ce este posibil, şi am avut întâlniri cu domnul prim-ministru, chiar vineri, cred, legat de acest subiect, să găsim posibilitatea finanţării, din partea Guvernului, secvenţiale a Casei de asigurări, care să trimită bani în teritoriu. Ideea este că, dacă în urmă cu zece zile Guvernul României a aprobat prin hotărâre o suplimentare a bugetului Casei cu 1,7 miliarde de lei, acest lucru va continua secvenţial. Pe măsură ce se acumulează bani la buget, ei vor fi direcţionaţi către Casa naţională, care la rândul ei va finanţa Casele judeţene, încât să nu existe o întrerupere a activităţii medicale”, a evidenţiat Alexandru Rafila.

Rafila a subliniat că există anumite cheltuieli care nu sunt afectate de ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare.

„Sunt exceptate o serie întreagă de cheltuieli de la prevederile ordonanţei, iar excepţii de la ordonanţă se pot face prin memorandum aprobat în Guvernul României pentru categoriile de cheltuieli care sunt stringente în această perioadă”, a indicat ministrul Sănătăţii.