Alexandru Rafila: Atâta timp cât nu cunoaștem cauza, nu putem să discutăm despre o confirmare din puntul de vedere al unei cauze

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune despre cazul de hepatită acută de origine necunoscută identificat în România că este unul probabil.

Potrivit ministrului Sănătății, este vorba despre un caz care îndeplinește definiția propusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de caz probabil:

„Este un caz care îndeplinește definiția de caz propusă de Organizația Mondială a Sănătății ca și caz probabil, nu este vorba de un caz confirmat, mai ales că discutăm despre o formă de hepatită care nu are o cauză identificată până în momentul de față.

Nu sunt cazuri confirmate pentru că nu cunoaștem cauza, confirmarea înseamnă să cunoști cauza, cazul probabil grupează copii care prezintă hepatită severă, cu transaminaze foarte mari, cu icter, cu insuficiență hepatică, dar atâta timp cât nu cunoaștem cauza, nu putem să discutăm despre o confirmare din puntul de vedere al unei cauze, în momentul de față vedem doar consecințele unei posibile infecții, de exemplu hepatita severă”, a declarat Alexandru Rafila, la Europa FM.

Deocamdată, nu se poate face un plan de prevenție

Ministrul Sănătății a spus că deocamdată nu se poate face o campanie de prevenire a răspândirii acestui nou tip de hepatită.

„Prevenție față de ce? Pentru că, necunoscând cauza, nu ai în momentul de față posibilitatea să te gândești la un plan de prevenție mai ales că acest caz din România este oarecum sporadic, el a fost raportat automat, dacă vreți, către Centrul European de Control al Bolilor și către Organizația Mondială a Sănătății datorită faptului că a apărut la un copil și era însoțit de simptomatologia sau modificările biologice”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că un caz de hepatită necunoscută la copii a fost confirmat în România. Potrivit ultimelor date disponibile, cel puţin 169 de cazuri au fost raportate până acum, în 12 ţări.

„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat.

Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat, luni seara, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.