Vești bune pentru pacienții cu hepatita C! Contractele de tratament vor fi prelungite până la 30 iunie

CNAS va prelungi valabilitatea contractelor cost-volum-rezultat în baza cărora pacienții cu hepatită C beneficiază de tratamente fără interferon, de la data de 31 martie 2021 până la 30 iunie 2021.

„Până la data respectivă, CNAS va face toate demersurile necesare pentru încheierea unor noi contracte cost-volum-rezultat, care vor asigura continuitatea accesului pacienţilor cu hepatită C la tratamentele fără interferon”, precizează, joi, CNA

Adrian Gheorghe: Continuarea tratamentelor este importantă

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, este de părere că ”este important să asigurăm continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cu hepatită C, o infecţie virală care, netratată, poate cauza complicaţii ce pun viaţa pacienţilor în pericol”.

Tratamentele fără interferon pentru pacienţii cu hepatită C au fost prescrise şi decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate începând cu anul 2015 şi au dat posibilitatea tratării cu succes a unui număr mare de bolnavi cu grade diferite de fibroză şi comorbidităţi, informează CNAS.

Amintim că la începutul lunii martie a acestui an, preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, declarat că negocierile privind aceste contracte nu au început.

„Negocierile nu au început, pentru că Legea bugetului nu a fost promulgată, dar suntem relaxaţi şi determinaţi din punct de vedere al începerii lor (…), suntem pregătiţi şi le vom începe cât de curând”, spunea Adrian Gheorghe, la o conferinţă de presă online organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog, şef secţia a III-a Gastroenterologie-Hepatologie la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, a declarat că valul pandemic de COVID-19 a dus la reculul principalelor programe strategice naţionale şi internaţionale, la realocarea resurselor şi a personalului şi a pus în impas arii de sănătate publică, cum ar fi bolile transmisibile, printre care şi hepatitele virale.

„În România avem 35% din contractul actual la 31 ianuarie îndeplinit, probabil că vom ajunge cu prelungirea aceasta până la 31 martie la 40%, nu mai mult, pentru că acest an de hiatus în programele de eliminare, în care nu s-au derulat programe naţionale, programe locale, iniţiative ale societăţilor ştiinţifice de screening, foarte puţini pacienţi şi întâmplător au fost depistaţi, puţini pacienţi pozitivi au iniţiat tratamentul din cauza inaccesibilităţii în serviciile medicale, în special de boli infecţioase şi temerii de a contracta COVID prin prezentarea la medicul specialist”, a spus Liana Gheorghe.