Într-un interviu acordat pentru news.ro, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a vorbit despre haosul fără precedent din sistemul santar. Este vorba despre pacienții care suferă de hepatită C și care au rămas de luni întregi fără tratament.

Mai exact, la finele lunii iunie 2021 s-a încheiat vechiul contract prin care pacienţii cu hepatită cronică virală de tip C puteau primi tratamentul antiviral. Astfel, din luna iulie niciun pacient cu hepatită C nu a mai avut acces la tratament, în ciuda faptului negocierile noului contract cost/volum/rezultat s-au încheiat.

În acest sens, asociaţiile de pacienţi dar şi societăţile medicale de profil cer Guvernului să aprobe de urgenţă modificarea şi completarea anexei la Hotărârea de Guvern nr.720/2008 prin care lista medicamentelor compensate să fie deblocată. Pe această listă se află şi moleculele necesare tratamentului pentru pacienţii cu hepatită virală de tip C, dar în această situaţie de află şi pacienţii care suferă de boala Wilson. Aceştia au notificat autorităţile de mai multe ori pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că medicamentul vital pentru această afecţiune, Cupriden, se găseşte foarte greu, iar pe piaţa românească nu se găseşte niciun înlocuitor.

Medicul susține că terapia antivirală pentur hepatita C este esențială însă sute de persoane ajung să fie doar pe listă, căci aceasta se blochează tot timpul. Ea a vorbit și despre problema medicamentelor, care deși a fost pusă în dezbatere publică, nu s-a întâmplat absolut nimic.

„În ceea ce priveşte accesul la terapia antivirală pentru hepatita C, ca în fiecare an, şi de această dată, nu s-a putut evita pauza între contractele cost volum rezultat. Diferenţa între alţi ani şi acum este că negocierile s-au încheiat de două luni şi medicamentele de care am fi avut nevoie pacienţii sunt blocate pe lista 720. Practic nu trebuie decât o Hotărâre de Guvern ca lista să intre în vigoare.

”Nu știm unde este blocată lista”

Nu ştim unde este blocată lista, dacă este la Ministerul de Finanţe, cert este că pe această listă, pe lângă alte medicamente, se află şi medicamentele pentru terapia pacienţilor cu hepatita virală C. Medicamentele noastre, din ceea ce am observat noi, au fost puse în dezbatere publică de două ori, ultima dată au ieşit în dezbatere publică în data de 4 octombrie, fuseseră puse pe 6 septembrie.

Noi am tot aşteptat de fiecare dată pentru că ştiam că negocierile sunt încheiate, primisem acest semnal, şi am tot aşteptat să se dea drumul, nu am crezut că această criză criză politică ce continuă de atâta timp ne va afecta atât de mult pentru că deja am intrat în a 5-a lună în care pacienţii nu au acces la tratament”, a spus medicul.

Ea a mai vorbit și despre modul în care se face diagnosticul cu hepatita C. Potrivit acesteia, sute de pacienții au aflat că suferă de boală folosind programe de testare cu fonduri europene.

„Sute de pacienţi descoperiţi cu hepatita C, prin programe de testare cu fonduri europene. Medicii sunt obligaţi să le spună să aştepte pentru tratament

Problema mare este că în această perioadă se desfăşoară două programe de testare pe fonduri europene,(n.red. Live Ro 2-EST şi Live Ro 2-SUD), practic Uniunea Europeană ne dă bani să testăm, noi depistăm oameni, şi am depistat deja câteva sute de pacienţi cu hepatită C, şi aceşti oameni sunt aduşi acum în spitale la stadializarea bolii, practic ei ştiu că au un anumit grad de fibroză, ştiu că au încărcătură virală şi medicii sunt obligaţi să le spună să aştepte. Pe lângă aceşti pacienţi din cele două programe pe fonduri europene sunt pacienţi deja existenţi, sunt persoane care şi-au făcut analizele în luna iunie, înainte de a se termina programul, şi nu au mai apucat să intre pe tratament”, a adăugat medicul.

Analizele pacienților expiră

Situația este cu atât mai gravă în contextul în care analizele pacienților vor expira în curând, iar toți banii investiți până acum vor fi aruncați pe fereastră. Totodată, medicul susține că în tot acest timp starea de sănătate a acestora se poate degrada.

„Acestor pacienţi le vor expira în curând analizele, pentru că sunt analize care sunt valabile 6 luni. Practic se vor arunca banii încă o dată pe fereastră. Pentru că este această incapacitate a autorităţilor de a înţelege că totuşi hepatita este o boală infecţioasă, orice pacient netratat la timp este pericol pentru ceilalţi, fără ca el să-şi dorească, starea lui de sănătate se agravează, pentru confortul lui psihologic să ştie că nu are tratament este o problemă gravă. Să nu uităm că oricum accesul în spitale este încă greoi, oamenii se tem să ajungă la medic pentru că se tem să se ducă în spital s nu se infecteze cu COVID-19, dar ei aşteaptă tratamentul, să nu uităm că cel puţin pentru pacienţii cu B şi cu B plus delta, chiar dacă anumite analize sunt gratuite pe spitalizarea de zi, practic puţine spitale oferă aceste servicii pentru că spitalele sunt full, nu mai avem fonduri, oamenii sunt oricum debusolaţi şi s-au săturat”, a mai spus medicul.

La rândul său, conf. Dr. Liana Gheorghe, şef de lucrări, medic primar gastroenterologie – hepatologie la Institutul Clinic Fundeni a declarat pentru sursa citată că pacienţii cu hepatita C nu îşi pot primi tratamentul din cauza faptului că acel contract prin care se asigură tratamentul lor s-a terminat în luna iulie şi că autorităţile nu au reglementat încă această situaţie.

Potrivit medicului, în cazul celor cu hepatita B nu este nicio problemă, însă la hepatita C situația este critică. Ea a mai adăugat că medicii încă așteaptă Hotărârea de la Guvern privind medicamentele. O altă problemă o reprezintă terapia rambursată, care momentan s-a oprit și care reprezintă o problemă majoră pentru pacineți.

„Cei cu hepatită B nu se confruntă în momentul de faţă cu niciun fel de problemă în ceea ce priveşte accesul la tratament, la hepatita delta avem de asemenea terapia asigurată, terapia standard prin interferon ventilat, nu există alte molecule decât eventual studii clinice, în schimb, într-adevăr, pentru pacienţii cu hepatită C suntem exact în perioada aceea nefirească în care contractul acesta cost volum rezultat prin care se asigură accesul lor la tratament din anul precedent s-a terminat în luna iulie şi atunci pacienţii care au fost depistaţi nu au practic nicio şansă de a accede la tratament în acest moment.

Aşteptăm să se întâmple lucrul acesta, aşteptăm Hotărârea de Guvern, pentru că, fără aprobarea listei care prevede denumirea aceasta a medicamentelor cu care pot face aceşti pacienţi tratament, numărul de pacienţi alocat în noul contract cost volum rezultat, numărul 5, practic niciunul din aceşti pacienţi nu are acces la tratament.

Deşi medicamentele există în România, accesul la terapia rambursată este momentan oprit şi asta se întâmplă de 4-5 luni de zile, în condiţiile în care în România se derulează două proiecte pe fonduri europene ce acoperă două treimi din ţară şi care sunt dedicate screeningului, găsirii pacienţilor cu hepatite virale.

În cadrul acestor proiecte deja avem 1000 de pacienţi pozitivi, depistaţi, care sunt în aşteptare”, a precizat Conf. Dr. Liana Gheorghe.