Avertisment clar al lui Alexandru Rafila. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății vine cu precizări extrem de clare. Nu încurajează ideea combinării mai multor vaccinuri anti-COVID, din simplul motiv că această abordare nu are o fundamentare științifică.

Vaccinurile nu se pot combina

„Studiile clinice de până acum au fost făcute doar pentru un singur tip de vaccin. Nu avem niciun rezultat științific care să valideze o strategie de vaccinare cu mai multe vaccinuri. Soluția e să se rămână cu același vaccin, iar dacă apar probleme cu un anume vaccin să se facă o pauză și să se reia vaccinarea cu alt ser.

Intervalul optim de vaccinare e cunoscut pentru fiecare vaccin în parte și nu se cunoaște care ar fi varianta optimă pentru combinarea vaccinurilor.

Dacă sunt probleme serioase după vaccin, se recomandă să nu se meargă la rapel. Dacă apare o durere de cap, nu ar trebui să se renunțe la rapel. Vaccinurile, ca să ofere imunitate, au fost autorizate pentru două doze. Respectarea schemei de vaccinare este esențială.

Pentru persoanele care nu reușesc să-și facă rapelul în timpul indicat, atunci schema de vaccinare poate fi reluată de la capăt, după un sfat al specialistului. Trebuie discutat cu un infecționist, nu cu medicul de familie. E bine să ne ducem la persoane cu suficiente informații și experiență legată de administrarea vaccinurilor”, a explicat Rafila, conform RealitateaPlus.

Vaccinarea anti COVID, periodică?

Mai mult, medicul Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția COVID-19 în perioada următoare și despre posibilitatea de a ne vaccina periodic pentru a combate viitoarele mutații ale virusului.

„Nu trebuie exclusă posibilitatea ca după un an sau doi de la vaccinare, să fie nevoie de un rapel cu o compoziție ușor modificată, în funcție de evoluția virusului. Virusul vine cu variante mutante.

Este posibil ca periodic să trebuiască să ne vaccinăm cu o doză. Uniunea Europeană a intuit acest lucru și a făcut o comandă prealabilă pentru ca vaccinurile să fie folosite în această situație”, a mai spus medicul.

Sursa foto INQUAM / Sabin Cirstoveanu