Rafila a dat ordinul! Măsuri drastice luate din cauza tulpinii Omicron

România urmărește cu atenție situația cu privire la răspândirea noi tulpini a coronavirusului, Omicron, descoperită în sudul Africii, și prezentă în tot mai multe țări europene.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că spitalele au primit instrucțiuni să fie vigilente și să încerce să detecteze cât mai rapid, prin secvențiere, existența acestei variantei în țara noastră.

Într-o intervenție la Radio România Actualități, el a mai precizat că în două-trei săptămâni vor exista primele informații clare referitoare la evoluția infecției cu noua tulpină sau la protecția oferită de vaccin ori de trecerea prin boală. Alexandru Rafila a vorbit despre măsurile luate până în acest moment.

”Fiind vorba de o tulpină cu transmisibilitate înaltă, încercăm să aplicăm măsurile pe care le avem la dispoziție: limitarea călătoriilor în sudul continentului african, în general, dar s-ar putea şi în alte ţări din Africa să se înregistreze în curând multe cazuri, mai ales în Egipt. Există, în momentul de față, o decizie care a fost transmisă tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică şi spitatalelor, în sensul încercării de a detecta cât mai precoce existenţa unei tulpini care ar putea să pună probleme şi în mod evident o să mergem în continuare cât se poate de rapid cu măsurile de sănătate publică, dacă acest lucru va fi necesar.”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Tulpina Omicron va ajunge și în România, spune ministrul Sănătății

Noua variantă de coronavirus va ajunge, inevitabil, şi în România, par să cadă de acord autorităţile. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat care este planul de apărare pus la punct de către ţara noastră.

Spitalelor li s-a transmis să fie vigilente şi să încerce să detecteze cât mai precoce, prin secvenţiere, existenţa acestei variante a virusului în România.

Totuşi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat că abia în 2-3 săptămâni vom dispune de primele primele informaţii clare referitoare la evoluţia infecţiei cu noua tulpină sau la protecţia oferită de vaccin ori de trecerea prin boală.

Invitat la la Radio România Actualităţi, oficialul a făcut un apel şi către români să renunţe la tratamentul empiric făcut acasă după infectarea cu noul coronavirus. Faptul că foarte multe persoane au ajuns târziu la spital a fost principalul motiv pentru mortalitatea uriaşă din ţara noastră.

OMS: Omicron, risc foarte ridicat de răspândire la nivel mondial

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă “un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Totuşi, organizaţia recunoaşte că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

“Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron. (…) Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, au transmis, luni, reprezentanţii OMS.