Ultra-naționalistul rus Aleksandr Dughin i-a adus marți un omagiu fiicei sale, după ce aceasta a fost ucisă într-un atentat cu mașină capcană la Moscova. Filosoful rus a spus că Daria „a murit pentru Rusia”.

În timpul slujbei de marți pentru Daria Dughina, tatăl ei, care a susținut ani de zile crearea unui nou imperiu rusesc care ar absorbi teritoriul unor țări precum Ucraina, a declarat îndureraților că fiica sa a murit pentru Rusia.

„Dacă moartea ei tragică a atins pe cineva, ea i-ar fi cerut să apere Ortodoxia (rusă – n.r.) sacră, poporul și Patria. Ea a murit pentru Rusia, în patria mamă și pe linia frontului care nu este în Ucraina, ci aici”, a spus ultra-naționalistul rus, potrivit Sky News.

Konstantin Malofeyev, un prieten apropiat al familiei și un magnat ultra-naționalist, a dat tonul pentru multe dintre omagiile care au urmat din partea politicienilor ruși, salutând-o pe femeia ucisă ca pe o martiră a cărei moarte a făcut cu atât mai importantă victoria Rusiei împotriva Ucrainei.

„Oamenii care luptă împotriva noastră nu înțeleg că poporul rus nu este format doar din cei care sunt în viață acum. Ci este alcătuit din cei care au trăit înaintea noastră și vor trăi și după aceea. Iar noi vom deveni mai puternici cu sângele martirilor noștri”, a spus Malofeyev.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care îi acordă Ordinul Prieteniei post-mortem jurnalistei și activistei publice ruse Daria Dughina, pentru curaj și devotament, a anunțat luni serviciul de presă al Kremlinului, citat de Agenția de presă TASS.

Ucraina acuzată de Dughin și FSB de moartea Dariei

Amintim că Dughin a acuzat luni Ucraina pentru asasinarea fiicei sale, care a murit sâmbătă în urma exploziei autoturismului său, atentat atribuit de asemenea de investigatorii ruşi unei presupuse agente a serviciilor secrete din Ucraina, ţară ce a negat orice implicare.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a publicat concluziile anchetei sale, în care susţine că asasinatul a fost comis de o agentă a serviciilor secrete ucrainene, căreia i-a dat şi numele, Natalia Vovk, născută în 1979.

Conform versiunii FSB, aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022 împreună cu fiica sa în vârstă de 12 ani, a închiriat un apartament în blocul unde locuia victima sa, pe care de atunci a urmărit-o în acţiunea de planificare a atentatului comis sâmbătă seara printr-o explozie acţionată de la distanţă asupra autoturismului condus de Daria Dughina.

Apoi, susţine tot FSB, agenta ucraineană a trecut graniţa în Estonia cu acelaşi autoturism cu care intrase în Rusia şi la care între timp schimbase de trei ori plăcuţele de înmatriculare.

Ucraina a negat orice implicare în acest asasinat, negând şi relatări mai recente apărute în presa rusă conform cărora presupusa autoare a atentatului ar fi fost membră în regimentul Azov, o unitate de extremă-dreaptă integrată în armata ucraineană.