Ucraina nu este pregătită pentru negocieri imediate, afirmă Dmitri Peskov

Dmitri Peskov a afirmat că autoritățile ucrainene nu sunt pregătite pentru negocieri imediate. El a menționat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut negocierile pentru încetarea focului, dar a ridicat câteva întrebări.

„Ei [autorităţile ucrainene – TASS] nu sunt pregătiţi pentru negocieri imediate. Negocierile pentru încetarea focului au fost susţinute de preşedintele [Rusiei, Vladimir] Putin, dar acesta a pus câteva întrebări,” a declarat el într-un interviu pentru postul de televiziune ABC News, potrivit TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că pentru moment, „trupele ruse înaintează într-un mod destul de ferm”.

Acesta a subliniat că livrările de arme din partea Statelor Unite și Europei către Ucraina trebuie să înceteze pentru ca un armistițiu să devină posibil.

Dmitri Peskov a adăugat că președintele rus Vladimir Putin trebuie să observe „anumite dinamici” pe câmpul de luptă înainte de a fi de acord cu un armistițiu extins, insistând că oprirea livrărilor de arme din partea aliaților Ucrainei este o condiție esențială pentru o pauză în ostilități.

„Altfel, va fi un avantaj pentru Ucraina. Ucraina va continua mobilizarea totală, aducând noi trupe pe linia frontului. Ucraina va folosi această perioadă pentru a instrui nou personal militar şi pentru a le da o pauză celor existenţi,” a spus el.

„Aşadar, de ce am acorda un astfel de avantaj Ucrainei?”, a întrebat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a declarat că Ucraina „nu este pregătită pentru negocieri imediate”, respingând astfel ideea că președintele Putin ar fi cel care întârzie procesul.

„Preşedintele Putin face tot ce este posibil pentru a rezolva problema, pentru a ajunge la o soluţionare prin mijloace paşnice şi diplomatice. Dar, având în vedere că nu există mijloace paşnice şi democratice la îndemână, trebuie să continuăm operaţiunea militară”, a afirmat el.

Peskov a menționat, de asemenea, că Kremlinul speră ca președintele Donald Trump să poată ajuta Moscova „să aducă puţin mai multă flexibilitate şi mai multă voinţă politică” în ceea ce privește poziția Kievului.

peskov
SURSA FOTO: Dreamstime

Emmanuel Macron propune un armistițiu de 30 de zile

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri, 9 mai, că intenționează să ajungă „în următoarele ore și zile” la un plan comun între Statele Unite și Europa, care să stabilească un armistițiu de 30 de zile în războiul din Ucraina. Potrivit acestuia, măsura ar urma să fie însoțită de sancțiuni economice severe împotriva părții care nu va respecta acordul.

„Trebuie ca rușii să spună da. Nu doar trei zile, cât să dea bine pentru parada de pe 9 Mai. Nu, 30 de zile”, a declarat acesta într-un interviu acordat postului polonez Telewizja Polska.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (SURSA FOTO: Wikipedia)

Inițiativa survine în contextul în care liderii europeni care susțin militar Ucraina se vor reuni sâmbătă, într-un format mixt, la Kiev, pentru a discuta despre posibile garanții de securitate pentru Ucraina după o eventuală încheiere a conflictului.

State precum Regatul Unit, Franța și țările nordice au anunțat deja că susțin propunerea unui armistițiu necondiționat pe 30 de zile, avansată de președintele american Donald Trump.

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a vorbit despre o „abordare concertată” a aliaților occidentali, menționând totodată că Rusia va fi supusă sancțiunilor dacă va refuza încetarea focului.

Macron a sugerat că armistițiul ar putea deschide calea pentru negocieri directe între Rusia și Ucraina pe cele mai sensibile teme, cum ar fi controlul asupra unor orașe-cheie, centralele nucleare și posibile concesii teritoriale, în schimbul unei păci „robuste și durabile”.

În același timp, Volodimir Zelenski a reafirmat că nu este dispus să „ofere cadou” niciun teritoriu lui Vladimir Putin, în timp ce Statele Unite par să ia în calcul o posibilă recunoaștere a regiunilor ocupate de Rusia.

Moscova revendică anexarea Peninsulei Crimeea și a patru regiuni din estul și sudul Ucrainei: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.