Moartea lui Vladimir Putin nu garantează pacea în Ucraina

Expertul german Marcus Matthias Keupp, profesor la academia militară a universității tehnice ETH din Viena, a afirmat că dispariția lui Vladimir Putin nu ar schimba cursul războiului din Ucraina.

Keupp a explicat că liderul rus este doar unul dintre numeroșii reprezentanți ai unui sistem autoritar, naționalist și agresiv. El a precizat că, în cazul în care ar fi constrânsă, Rusia și-ar continua agresiunea într-o formă redusă, dar persistentă.

„Putin este doar unul dintre nenumăraţii reprezentanţi ai unui regim autoritar, militant şi naţionalist”, a declarat Keupp.

În opinia sa, Ucraina se va confrunta pe termen lung cu o „graniță etern sângeroasă”, sugerând că războiul va deveni un conflict de durată, fără o soluție clară.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Strategia Moscovei de infiltrare politică în Europa

Keupp a atras atenția că Moscova va continua să influențeze politicile europene, încercând să pătrundă în structurile interne ale unor state membre. El a subliniat că liderii Rusiei colaborează deja cu guvernele din Ungaria și Slovacia și că urmăresc obiective similare în Austria și Germania.

Expertul a avertizat că regimul rus va căuta să creeze majorități politice radicale, atât de stânga, cât și de dreapta, pentru a aduce la putere partide care să susțină agenda Kremlinului. Acesta a considerat că astfel de acțiuni ar putea submina stabilitatea politică a Uniunii Europene.

„Va încerca să genereze majorităţi radicale de stânga şi de dreapta, aducând la putere acolo partide care să-i reprezinte opiniile şi să-i susţină agenda”, a apreciat Keupp.

Europa nu are voință, doar resurse

În ceea ce privește capacitatea de reacție a Uniunii Europene, Keupp a fost critic. El a afirmat că deși statele europene dispun de resurse financiare, ele nu au curajul politic necesar pentru a le folosi eficient în apărare. Expertul a oferit o analogie, spunând că oricine poate cumpăra o armă, dar este nevoie de voință pentru a o folosi.

„Poţi cumpăra un pistol, dar trebuie să vrei să tragi cu el”, a explicat Keupp.

Din acest motiv, el a cerut o creștere majoră a livrărilor de armament către Ucraina, considerând că aceasta este singura cale realistă de a forța pacea și de a opri expansiunea rusă.

Ucraina insistă pe calea negocierilor

În paralel, Ucraina continuă să caute o soluție diplomatică. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa a propus Rusiei o nouă rundă de negocieri pentru săptămâna viitoare. Aceste discuții ar urma să fie organizate după ce rundele precedente, desfășurate la Istanbul, nu au produs rezultate în privința unui armistițiu.

Zelenski a menționat că doar schimburile de prizonieri și repatrierea corpurilor soldaților au fost convenite până acum. El a afirmat că secretarul Consiliului pentru Securitate Națională, Rustem Umerov, a propus o nouă întâlnire cu partea rusă și că negocierile trebuie relansate.

Totodată, președintele ucrainean s-a declarat deschis la o discuție directă cu Vladimir Putin, considerând că o întâlnire la cel mai înalt nivel este necesară pentru a ajunge la o pace reală. El a adăugat că echipele de negociere lucrează în prezent la un nou schimb de prizonieri și că discuțiile pe această temă continuă.