UPDATE

Ca urmare a demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, autoritățile ungare vor permite cetățenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în intervalul 17 martie, ora 21:00 – 18 martie, ora 5:00, ora Ungariei. Astfel, cetățenii români vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autoritățile ungare, urmând să fie redirecționați către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac1, Nădlac 2, Borș și Cenad.

MAE precizează că este vorba de o masură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval. Totodată, MAE face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere astfel încât să revină în siguranță în țară.

**********************

Situaţia românilor blocaţi la graniţa dintre Austria şi Ungaria pare să-şi fi găsit o rezolvare.

Ungaria a declarat că le va permite cetăţenilor români şi bulgari blocaţi la graniţa austro-ungară să tranziteze teritoriul ungar o singură dată în cursul nopţii de marţi, transmite Reuters.

Un “coridor umanitar” pentru românii care vor să treacă din Austria în Ungaria pentru a reveni în ţară va fi deschis marţi, de la ora locală 21:00, până miercuri la 06:00 (22:00-07:00 orele României), a declarat ulterior şi ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, potrivit agenţiei APA, scrie Agerpres.

Mii de români, blocaţi la graniţă de autorităţile din Ungaria

Este vorba despre circa 3.500 de români, blocaţi în maşini la graniţa dintre Austria şi Ungaria în urma deciziei luate de Ungaria, care nu mai permite tranzitarea teritoriului său, singura excepţie fiind camioanele de marfă.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declarase anterior că se poartă negocieri cu partea maghiară, pentru a li se permite cetăţenilor români accesul înapoi spre ţară. Cel mai probabil, va fi deschis un culoar de trecere supravegheat de poliţişti.

“Ungaria va sprijini ca măsură de excepție, dar aplicată o singură dată, repatrierea acestor cetățeni români pentru a ajunge printr-o trecere neîntreruptă pentru a ajunge pe teritoriul României, pentru a fi preluați de autoritățile române”, a declarat Bogdan Aurescu în cursul zilei de marţi pentru Digi24.

În plus, ministrul i-a sfătuit pe ceilalţi români care plănuiesc să se întoarcă acasă să evite ţara vecină: “Să evite tranzitul pe teritoriul Ungariei, pentru că nu mai este permis.”