Situaţia nu este bună în România, iar în timp ce autorităţile avertizează că sute de mii de români ar putea ajunge în şomaj, preţurile produselor cresc simţitor de la zi la zi în plină criză coronavirus. Astfel, cartofii, fructele de import şi hârtia igienică sunt printre primele produse care au început să se scumpească în pieţele din România.

Produsele s-au scumpit

Ca să îşi facă românii curaj să iasă la cumpărături, pieţarii s-au înarmat cu măşti, mânuşi şi dezinfectant. Chiar şi aşa, majoritatea pietelor din ţară sunt goale. În pieţele agroalimentare din România, mulţi comercianţi încearcă să îşi atragă clienţii şi iau toate măsurile de precauţie, nu doar pentru ei, ci şi pentru ca oamenii să se simtă în siguraţă atunci când vină la cumpărături. Fără clienţi, produsele lor perisabile se vor pierde.

Cartoful, la mare căutare

În perioada aceasta cel mai bine se vând cartofii. În judeţul Caraş-Severin, în pieţele agroalimentare cartofii s-au scumpit cu 50 de bani per kilogram în ultimele zile, iar în alte magazine din ţară, creşterea a fost uriaşă, un kilogram de cartofi ajungând la 5-6 lei. Şi în judeţul Mureş clienţii au observat creşteri de preţuri, în special în cazul produsele de import. Chiar dacă în unele pieţe bate vântul, pieţarii nu îşi permit să stea acasă, mai ales că marfa lor este perisabilă, scrie Antena 3.

Şi farmaciile au mărit preţurile

Şi farmaciile au profitat de cererea mare de produse sanitare în această perioadă. Spre exemplu, în aceasta farmacie în Mureş o pereche de mănuşi costa 30-40 de bani înainte de răspândirea coronaviruslui în România. Astăzi acelaşi produs costă de 4 ori mai mult. Zilele trecute, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a cerut plafonarea preţurilor produselor de bază, pentru o perioadă limitată de timp, pentru a-i proteja pe consumatori în fața unor posibile creșteri bruște de prețuri.