Şefa Biroului de Inspecţie Sanitară de Frontieră Constanţa, Carmen Niculescu, spune că normele sanitare internaţionale în ceea ce priveşte acordarea liberei practici în porturi au fost respectate, iar inspectorii sunt pregătiţi să aplice proceduri speciale, dacă va fi necesar.

Epidemia de Ebola din Africa de Vest pune în alertă şi autorităţile sanitare româneşti. Chiar dacă ţara noastră nu are linii aeriene directe cu această parte a lumii, portul Constanţa este o cale de acces a navelor străine venite din zonele de focar. Doctor Carmen Niculescu, şefa Biroului Inspecţiei Sanitare de Frontieră Constanţa, ne asigură că sunt luate toate măsurile de prevenire a intrării în ţara noastră pe cale maritimă a temutului virus.

"Deocamdată noi avem măsurile de rutină pe care le luăm în legătură cu orice navă care intră în port. Adică, fiecare navă care intră în port, venită din voiaj internaţional, este inspectată de către cadrele noastre medicale îndată ce acostează. Se verifică declaraţia maritimă de sănătate pe care o completează comandantul pe proprie răspundere. Declaraţia conţine nişte întrebări care se referă la bolile infecto-contagioase care e posibil să fi apărut în timpul voiajului. Comandantul are tot interesul să declare adevărul. Nu ni s-a întâmplat să declare vreodată greşit sau să ascundă ceva, pentru că e şi sănătatea şi viaţa lui în joc",a declarat Niculescu.RADOR