Kremlinul deţine informaţii că Israelul pregăteşte, cu susţinerea SUA, un atac asupra obiectivelor nucleare ale Iranului. Atacul va fi unul prin surprindere şi va fi comis în ziua ‘X’, foarte curând, notează publicaţia, citând surse din Ministerul rus al apărării. Măsurile de retorsiune ale Teheranului nu se vor lăsa aşteptate. Este posibil un război de anvergură, ale cărui consecinţe nu pot fi prevăzute, mai scrie cotidianul rusesc.

Problema va fi discutată joi la Summitul Rusia-UE de la Bruxelles, la care ia parte preşedintele rus Dmitri Medvedev. În ajun, ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat că un atac al Israelului sau SUA asupra Iranului va conduce la o "evoluţie catastrofală a evenimentelor", cu urmări negative nu doar pentru regiune, ci "într-un context mai larg". Rusia a început să exercite o influenţă directă asupra Europei şi a comunităţii internaţionale în această privinţă, doar după publicarea raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre problema iraniană.

Dar pregătirea Rusiei în sfera militară, pentru diminuarea p0ierderilor în cazul unui atac asupra Iranului, au fost demarate de mai bine de un an. Potrivit surselor din ministerul apărării, în octombrie-noiembrie a fost optimizată baza militară 102 din Armenia.
Familiile militarilor au fost mutate în Rusia, garnizoana rusească dislocată în apropiere de Erevan a fost redusă, iar unităţile duse în apropiere de graniţa cu Turcia. Lansarea unui atac al SUA asupra Iranului ar fi posibil de pe teritoriul Turciei. Dar rămâne neclar ce misiuni va rezolva baza 102 în acest caz. Se ştie însă că de la 1 decembrie sunt gata de luptă unităţile militare de la bazele din Osetia de Sud şi Abhazia, iar navele flotei la Marea Neagră se află în apropiere de frontiera cu Georgia, care s-ar putea situa, în acest conflict, de partea forţelor anti-iraniene.

O flotă de nave de război se îndreaptă spre coastele mediteraneene, urmând să intre în portul sirian Tartus. Publicaţia notează că baza 102 din Armenia este un punct-cheie, avanpostul Rusiei în Transcaucazia, ocupând o poziţie geopolitică foarte importantă. Dar Kremlinul se teme că această poziţie va fi pierdută şi semnalează că un război al SUA şi Israelului împotriva Iranului ar fi o catastrofă pentru Rusia.
Georgia s-a retras în aprilie 2011 din tratatul privind tranzitul încărcăturilor militare din Rusia în Armenia, astfel că unitatea ruso-militară din Caucazul de Sud este practic izolată, alimentarea armatei ruse înfăptuindu-se numai pe calea aerului. Armenia, la rândul său, cumpără benzină, motorină din Iran, iar un război ar însemna încetarea alimentării bazei prin acest canal. Analiştii militari nu exclud implicarea Rusiei în cazul unul conflict în Iran. "În condiţiile celui mai pesimist scenariu, când Teheranul va risca un eşec total într-o eventuală intervenţie terestră a SUA şi a NATO, Rusia îi va acorda sprijin militar. Cel puţin la nivel tehnico-militar", a estimat expertul militar Vladimir Popov.