Atenție mare la polițele RCA emise în format electronic și transmisă pe e-mail. Dacă un polițist cere dovada RCA, conducătorii auto se pot trezi în situația că au probleme mari. Și asta pentru că documentul primit pe mail nu este suficient în cazul unui control în trafic.

Potrivit Hotnews, au existat existat situații când șoferii au fost opriți în trafic și li s-a cerut să dfacă dovada RCA pe suport de hârtie, în original. Mai mult chiar, situația a atras atenția și unui deputat care a atras atenția asupra faptului că polițele RCA emise online nu au au ștampile și semnături în original, acestea fiind imprimate electronic.

Potrivit sursei citate, contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine varianta pe hârtie s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția. ASF a explicat că asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea unei polițe RCA și că validitatea unei polițe RCA poate fi verificată de către oricine prin intermediul bazei de date AIDA, getionate de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR). La rândul ei, Poliția Română a susținut că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Amenzile pot ajunge la mii de lei. Potrivit oamenilor legii, „nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata”, iar verificările relevă faptul că polița RCA se află în perioada de valabilitate.

În cazul șoferului oprit de polițist, acesta a scăpat de amendă după ce a dat asigurări că nu va mai circula fără polița RCA în format pe hârtie. Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise și electronic. Atunci când închei online o poliță RCA, primești acest contract atât via e-mail (unde îl ai stocat ), cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă). Teoretic, agenții de asigurare au la dispoziție, conform normelor în vigoare 5 zile de la data emiterii polițelor RCA pentru a transmite datele cuprinse în aceste documente către baza de date AIDA gestionată de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR). Din clipa în care sunt transmise datele, la o verificare pe internet se poate vedea dacă există o poliță RCA pentru acel autoturism.

Ce spune Poliția Română

Deputatul Sorin Ioan Bumb a vrut să afle dacă ar putea fi sancțiuni din partea Poliției în cazul în care ștampila și semnătura nu sunt în original, ci în varianta imprimată, iar polița RCA nu apare încă în baza de date AIDA. În replică, ASF a arătat că, potrivit legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice.

ASF a arătat că „în cazul emiterii electronice ale acestor contracte sunt aplicabile prevederile art. 7 din Legea 365/2002 privind comerțul electronic”, iar „cu privire la modalitatea de verificare a veridicității datelor înscrise în contractele de asigurare RCA, inclusiv depistarea falsurilor de către organele abilitate în acest sens, asigurătorii RCA sunt obligați să confirme valabilitatea contractelor RCA și să elibereze copii ale acestora la solicitarea:

– instanțelor de judecată și a autorităților publice;

– asigurătorilor care s-au subrogat în drepturile persoanei prejudiciate;

– asigurătorilor RCA ai persoanei vinovate de producerea accidentului în cazul decontării directe;

– altor persoane fizice și juridice care justifică un interes legitim.”

În schimb însă, Poliția Română a explicat pentru sursa citată că îșoferii au obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România.