Decizia lui Klaus Iohannis de a retrimite Parlamentului spre reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019 poate avea consecințe dezastruoase pentru mii de români. Este vorba despre cei care au fost angajaţi ca ucenici şi pentru care angajatorii primesc câte 2.250 de lei de la stat. Sumele respective nu mai pot fi alocate fără un buget în vigoare, aşa că ucenicii îşi pot pierde locuri de muncă. 

”Problema este că nu putem încheia convenții noi până la apariția bugetului. Acest lucru ne duce și la o slabă absorbție a fondurilor europene, pentru că principiul aici e de a deconta din bugetul de stat. Nu putem califica personal și nici nu putem creea locuri de muncă noi. Eu zic că vom avea Buget în cel mai scurt timp”, a declarat ministrul Muncii, Marius  Budai, la Antena 3. Întrebat dacă a încercat un dialog cu președintele Klaus Iohannis pe tema bugetului, ministrul Muncii a declarat că nu își permite personal să discute cu acesta, lucru de care se ocupă prim-ministrul. ”Eu cred că vom avea buget în cel mai scurt termen. Nu îmi permit să discut eu personal cu domnul președinte. Doamna premier poartă discuțiile”.  Budăi a continuat: ”Pentru a pune adevărul în matca lui, vă spun că nu putem crea convenții noi, locuri de muncă noi. Nu aș vrea să panicăm oamenii, dar nici mediul de afaceri care are convenții încheiate cu Ministerul Muncii, prin Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă, dar nu putem încheia noi convenții cu angajatorii.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, miercuri, o declarație de presă, după decizia Curții Constituționale de respingere a sesizării referitoare la neconstituționalitatea Bugetului de stat 2019.Iohannis susține că decizia de astăzi a CCR demonstrează încă o dată că PSD legiferează nu doar imoral și prost, dar și neconstituțional.