Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a declarat la B1 Tv că aproape 90% din Ordonanţa 114 va fi abrogată în Parlament, iar toate prevederile din domeniul energiei vor fi anulate.

De asemenea, ministrul asigură românii că nu va creşte preţul la energie electrică şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2020. Însă, acesta susține că piaţa ar trebui liberalizată din 2021 şi că trebuie redefinit conceptul de ”consumator vulnerabil” care include în prezent toţi consumatorii casnici.

”Ordonanţa 114 conţine foarte multe prevederi care se referă la foarte multe domenii. Ce ştiu despre Ordonanţa 114, în integralitatea ei, este că ne vom asuma răspunderea pe un proiect de lege în Parlament şi cam 80-90 la sută din Ordonanţa 114, în integralitatea ei, o vom abroga. Referitor la domeniul energiei, acolo lucrurile sunt foarte clare, vom abroga cam toate prevederile care au adus distorsiuni în sistemul energetic, adică toate articolele care se referă la zona de energie şi o vom abroga, evident, cu o perioadă tranzitorie pentru a nu crea probleme în sistem”, a declarat ministrul Virgil Popescu, joi seară, într-o emisiune la B1 TV.

Pe lângă afirmațiile făcute cu privire la prețul energiei și al gazului, ministrul a mai spus și că adoptarea acestei Ordonanțe s-a făcut într-un mod misterios, el neștiind nimic despre ce prevedea actul normativ.

”Nu vor creşte facturile de la 1 ianuarie, aşa cum spune PSD, pentru energie electrică şi pentru gaze naturale. Vom implementa abrogarea Ordonanţei 114 cu o perioadă de tranziţie, probabil gazele naturale se va ridica preţul impus la producător de la 1 septembrie, în paralel cu un program de gas release, adică să spunem cum se va livra gazul în piaţă şi cum se va duce o parte către clienţii casnici şi către clienţii industriali şi probabil până la 31 decembrie 2020 pentru energia electrică, în aşa fel încât piaţa să fie liberă începând cu 2021. Nu vom avea creştere de preţ. Sunt convins de asta, am avut discuţii cu ANRE-ul nu vom avea creşteri de preţ în aşa fel încât populaţia să fie defavorizată, dar în paralel trebuie odată pentru totdeauna să definim acel consumator vulnerabil pentru că în momentul de faţă în România toată populaţia este considerată vulnerabilă” a mai spus ministrul Energiei.

Pe de altă parte, Virgil Popescu a precizat și că nicio ţară din lume nu poate rezista cu subvenţii pentru toţi consumatorii, spunând că până la sfârşitul anului viitor trebuie reglementat şi sistemul de acordare a acestor ajutoare alocate consumatorilor vulnerabili.