Prezenţa virurului la mistreţii din Bulgaria a determinat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,  Radu Roatiş-Cheţan, să convoace, vineri, Grupul național de experți pentru febra aftoasă.
Scopul întâlnirii este de a elabora planul strategic de supraveghere și protecție a teritoriului național și de a stabili toate măsurile administrative necesare, în contextul confirmării unui caz de febră aftoasă la mistreți, în Bulgaria.
Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment județele Constanța, Tulcea, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj. De asemenea, au fost informate autoritățile locale din județele de risc – prefecții, Comitetele județene pentru situații de urgență, precum și asociațiile de vânători.
“Această boală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot închide zone întregi. Orice apariţie a unei boli se comunică imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare. Noi am dispus de urgență măsuri de control și prevenire în zonele de risc de la granița cu Bulgaria iar specialiștii noștri, împreună cu autoritățile locale, sunt în alertă pentru a împiedica oricare posibilitate de contaminare a zonelor noastre.”, a declarat Roatiş-Cheţan.
Directoratul General pentru Sănătate  și Consumatori din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) a transmis către toți șefii serviciilor veterinare (CVO) ai statelor membre un mesaj referitor la confirmarea unui caz de febră aftoasă la mistreți, în Bulgaria. Mesajul conține primele informații transmise de autoritățile bulgare referitoare la apariția bolii la trei mistreți vânați în regiunea Burgas, într-o zonă situată la 2 kilometri de granița cu Turcia.
Febra aftoasă, cea mai periculoasă boală a animalelor
România este liberă de febra aftoasă din 1974 iar acest statut este menținut și reconfirmat anual de către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De asemenea, Planul de contingență al României pentru febra aftoasă, transmis Comisiei Europene de ANSVSA, a fost aprobat prin Decizia Comisiei nr. 18/2007 din 22 decembrie 2006.
Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate – bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producțiilor animaliere și nu în ultimul rând din cauza blocării comețului cu animale și produse și subproduse de origine animală.
Un exemplu relevant în acest sens este situația creată în 2001 în Marea Britanie, unde febra aftoasă a evoluat epidemic și au fost ucise aproximativ 6 milioane de animale iar pierderile agriculturii și ale lanțului alimentar s-au ridicat la aproximativ 3,1 miliarde de lire sterline.