Alertă pentru toți cu telefoane mobile! Nu trebuie să suni la aceste numere

ANCOM atrage atenția asupra numerelor de telefon internaționale, explicând, de fapt, cum funcționează frauda cu apeluri pierdute. ANCOM spune că persoanele care au intenția de a frauda oamenii formează apeluri scurte, efectuate, de obicei, prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu. Obiectivul acestor apeluri scurte este de a face posibila victimă să sune înapoi. Numărul la care victima sună este cu suprataxă, motiv pentru care cei apelați țin victima cât mai mult timp în apel.

ANCOM spune că apelurile către numerele de telefon din Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka au un preț ridicat, sumă care se va vedea, ulterior, pe factura celui care apelează.

Cum eviți acest tip de fraudă

Potrivit sfaturile oferite de autoritatea de reglementare în comunicații, persoanele care se află într-o astfel de situație trebuie să nu sune înapoi atunci când vâd că au un apel pierdut din partea unui număr internațional necunoscut. Cu atât mai mult dacă aceste numere provin din țări mult prea îndepărtate cu care nu aveți nicio legătură.

În cazul în care răspundeți este important să nu oferiți date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate în timpul apelului.

Unde se pot face reclamații

Cei care întâlnesc astfel de situații sunt sfătuiți să informeze furnizorul de servicii de telefonie și, în plus, să se adreseze poliției și instituției abilitată de dispoziții legale în vigpare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.

Sursă foto: Dreamstime