Proiectul care le permite celor acuzaţi de evaziune să scape de dosarul penal, dacă achită prejudiciul, aşteaptă votul final. Proiectul a fost dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, informează Digi24. Iniţiatorii legii sunt deputaţii PSD Cătălin Rădulescu şi Andreea Cosma. Ei nu sunt străini de problemele în justiţie. Cătălin Rădulescu are o condamnare definitivă pentru dare de mită, în timp ce Andreea Cosma a fost condamnată în primă instanţă la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Cei doi au încercat să introducă aceeaşi prevedere şi printre amendamentele la Codul Penal, dar nu au avut succes. De data aceasta, par să aibă mai multe şanse. „E o inițiativă modernă. Se bazează pe recuperarea prejudiciului și nu pe a băga oamenii de afaceri în pușcărie. Să avem curaj să facem astfel de inițiative legislative moderne.”, a susținut Cătălin Rădulescu, deputat PSD.  Condiția obligatorie e ca unul dintre inculpații din dosar să plătească prejudiciul, majorat cu 20%.

Potrivit unui alt deputat PSD, Laura Moagher, parlamentarii înfăptuiesc cea ce mulţi români ne cer. „Românii nu vor ca pușcăriile să fie pline, ci vor ca banii prejudiciaţi să se întoarcă în vistieria statului.”, a declarat Moagher. În replică, Gabriel Andronache, deputat PNL a susținut că  „din modul echivoc în care ați ales să reglementaţi, puteti permite săvârșirea a cel puțin trei fapte de evaziune fiscală care să beneficieze de clemență.”

Potrivit proiectului de lege, renunţarea la urmărirea penală poate fi dispusă, însă, o singură dată, dacă, în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.