Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis un nou cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat, valabil sâmbătă și duminică în opt județe din vestul și sud-vestul țării.

În cursul zilelor de sâmbătă și duminică (14 și 15 august), valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în creștere în vestul și sud-vestul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi.

Sâmbătă (14 august) temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, iar duminică (15 august), izolat se vor atinge 37…38 de grade și local va fi caniculă în Banat, Crișana, sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei.

În zilele de luni, marți și miercuri (16, 17 și 18 august) valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țări.

Val de furtuni în România

Luna august cotinuă să fie caniculară, iar directorul ANM Elena Mateescu, trage un semnal de alarmă în acest context. Potrivit acesteia, temperaturile vor continua să crească în următoarea perioadă, fiind totodată prezente și fenomene meteorologice extreme.

Directorul ANM, Elena Mateescu a vorbit despre cum va fi vremea în luna august. Potrivit acesteia, canicula va lovi la începutul săptămânii viitoare vestul și sudul țării. Totodată, ea a mai explicat faptul că zilele cu temperaturi foarte ridicate care întâlnesc umezeala duc la formarea unor furtuni puternice, iar aceste fenomene sunt așteptate să aibă loc până la sfârșitul verii.

„Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puțin până la 20 – 23 august. La începutul săptămânii ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest și sud a țării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius.

Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a declarat la Digi24 directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu

Meteorologul a mai subliniat faptul că până la finalul verii, România va avea parte de furtuni, vijelii, dar și grindină, adăugând că la fel ca și în alte țări, și în România vara lui 2021 va rămâne în istoria măsurătorilor meteorologice ca o vară a extremelor.

„Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a conchis Elena Mateescu.

Sursă foto: Dreamstime