Alertă meteo ANM în România! Cod galben de vijelii. Va fi prăpăd în 18 județe

Alertă meteo ANM în România

ANM a emis miercuri un nou cod galben de vijelii și ploi torențiale, valabil în intervalul 13.00-23.00, pentru zona de munte, Moldova și Maramureș. În același timp, zona de sud și sud-vest se află sub avertizare de disconfort termic.

În intervalul menționat, local la munte, în Moldova și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp. Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

În sud-vestul și sudul țării, disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 37 de grade. Disconfortul termic se va menține ridicat și în zilele următoare.

Alertă meteo ANM în România! Cod galben de vijelii. Va fi prăpăd în 18 județe

Prognoza meteo de miercuri în România

Vremea va fi în continuare călduroasă în majoritatea regiunilor, caniculară la amiază local în Oltenia și pe arii mai restrânse în Banat și Muntenia, unde și disconfortul termic se va menține ridicat.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara în extremitatea de nord a țării și în zona de munte și doar pe alocuri în rest, cu precădere în sud, unde vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, grindină și vijelii. Temperaturile maxime se vor situa între 28 și 37 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 22 de grade, ușor mai scăzute în estul Transilvaniei, spre 10 grade. Dimineața și noaptea, izolat, se va semnala ceață.

Alertă meteo ANM în România! Cod galben de vijelii. Va fi prăpăd în 18 județe