Alertă meteo ANM Cod portocaliu și cod galben! Avertismentul meteorologilor de ploi torențiale, grindină și fulgere

Meteorologii ANM au emis o avertizare cod galben și o avertizare cod portocaliu de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină.

Cod portocaliu de ploi abundente

Cod portocaliu de ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului până miercui seară. Codul portocaliu a intrat în vigoare la ora 10:00 și este valabil până la ora 23:00.

Conform meteorologilor, în jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și pe alocuri grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30…40 l/mp și pe spații mici 50…70 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50…60 km/h.

Cantități de apă de până la 35 l/mp

Un alt cod galben a fost emis de meteorologi și este valabil începând de miercuri, 16 iunie, ora 23:00, până joi, 17 iunie, ora 10:00.

În intervalul menționat, în centrul și sudul Moldovei, local în Muntenia, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30… 35 l/mp.

Cod galben de vreme rea

Avertizarea cod galben a intrat în vigoare la ora 10:00 și este valabilă până la ora 23:00.

În intervalul menționat, în nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, Dobrogea și la munte, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…45 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h. Astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici şi pe durată scurtă şi în celelalte regiuni.

Ploi torențiale până duminică

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o informare fără cod, de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate, valabilă începând de joi, 17 iunie, ora 10:00, până duminică, 20 iunie, ora 22:00

În intervalul menționat, în sudul, estul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…50 l/mp.

Alertă meteo ANM Cod portocaliu și cod galben! Avertismentul meteorologilor de ploi torențiale, grindină și fulgere

Sursa foto: Dreamstime