Un avion rusesc neidentificat, interceptat aproape de frontiera României. NATO a dat ordin

Interceptarea avionului respectiv a avut loc pe 30 septembrie, după ce Centrul NATO de la Torrejon, Spania, a ordonat ca două avioane canadiene CF-188 Hornet să decoleze de la baza din Constanţa.

„Avioanele au interceptat un avion militar al Federaţiei Ruse care nu avea un plan de zbor, nu intrase în contact cu controlorii civili de trafic aerian şi avea transponderul dezactivat, ceea ce prezenta un potenţial risc pentru cursele aeriene civile. Avionul rus nu a intrat în spaţiul NATO. După identificare, piloţii canadieni s-au întors la baza de la Mihail Kogălniceanu”, a transmis NATO într-un comunicat citat de TVR Moldova.

Amintim că avioanele militare canadiene au interceptat și săptămâna trecută alte două avioane ruseşti SU-24 deasupra Mării Negre.

Mai multe avioane au fost interceptate

Avioane militare canadiene detaşate în România au interceptat anterior, alături de colegii din România, două aeronave militare din Rusia, deasupra Mării Negre, potrivit informațiilor transmise de Alianţa Nord-Atlantică.

„Detaşamentul canadian trimis în România de la începutul lunii septembrie a efectuat prima operaţiune de interceptare, în cadrul misiunii intense de poliţie aeriană. Avioane de tip CF-188 Hornet, alături de colegii din Forţele Aeriene Române au interceptat două avioane ruse de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României”, a transmis Alianţa Nord-Atlantică

„Sunt foarte mândru de faptul că întreaga Forţă de reacţie – Echipa România a demonstrat abilităţi militare de nivel mondial, adaptate în mod ideal executării misiunii intense de Poliţie Aeriană. Prin toate eforturile de susţinere a operaţiunilor aeriene zi şi noapte, această identificare vizuală a aeronavelor este un exemplu extraordinar despre modul în care Canada ajută NATO şi România să protejeze integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice”, a reacționat la momentul respectiv locotenent-colonelul Corey Mask, comandant al Forţei de Reacţie Aeriană din Canada.

Sursă foto: Dreamstime