Rusia e cu ochii spre Polonia și România

Fostul președinte rus face o nouă declarație menită să pună pe jar vecinii. Mai ales, statele membre NATO. Polonia și România, par să fie țintele predilecte ale lui Medvedev, dar nici țările baltice nu scapă de tirul fostului șef de stat rus.

„Fie că vă place sau nu, istoria este de partea noastră. Vă vom îngropa”, a spus el, citând din fostul lider URSS, Nikita Hrușciov.

Scriind pe fostul Twitter, actualmente X, el a spus: „Infractorii ucraineni au anunțat că orice lovitură de-a lor împotriva oricărei ținte rusești, „de exemplu, în Crimeea” a fost aprobată de NATO”.

„Dacă este adevărat – și nu există niciun motiv să ne îndoim că este – atunci, aceasta este o dovadă directă, semnificativ din punct de vedere juridic, a complicității Occidentului la războiul împotriva Rusiei. Este un casus belli rafinat, iar pentru Rusia, este o oportunitate ca să acționeze în cadrul jus ad bellum împotriva fiecărei țări NATO.”

Nu este prima dată când fostul președinte din Rusia iese în decor cu astfel de declarații. Președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a ieșit din nou în evidență cu o declarație de amenințare la adresa țărilor din Pactul Nord-Atlantic.

Într-una dintfre ultimele declarații, Medvedev a spus că Vestul ar fi trebuit să înțeleagă semnalele de avertizare ale Rusiei încă din 2008, că lumea se înreaptă spre un nou război mondial.

„Sincer vorbind, cu siguranță ar fi fost mai bine dacă ar fi auzit semnalele noastre. În orice caz, lumea nu ar trebui să facă față amenințării celui de-al Treilea Război Mondial. De fapt, aici adversarii noștri îi împing pe toată lumea. SUA fac bani din conflictul din Ucraina, Europa pierde și întreaga lume este în tensiune.

Dacă privim situația din această perspectivă, vom vedea că într-o oarecare măsură transformă acest conflict într-o problemă de amploare globală. Un conflict al lumilor și un conflict existențial și pentru întreaga planetă. Situație despre care vorbesc de multă vreme politicieni și oameni de știință”, a declarat Medvedev.

Moscova duce un război … drept

Parte a teoriei războiului drept, care a fost dezvoltată prima dată în Grecia antică, casus belli este un act sau o situație care justifică moral conflictul. Jus ad bellum se referă la condițiile în care un stat poate recurge la război.

Forțele ucrainene au atacat de mai multe ori Crimeea, care a fost ocupată de Rusia în 2014, în încercarea de a elibera peninsula Mării Negre. Capitalele occidentale au furnizat Kievului armament și echipamente după invadarea Rusiei în februarie 2022.

Fostul premier din Rusia apelează în mod repetat la rețelele de socializare pentru a scrie declarații provocatoare și incendiare.

În tweet-ul său, Medvedev a avertizat că „apocalipsa” se „apropie”, citând versetele biblice și vechii lideri sovietici, scrie euronews.com.