Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou tip de coronavirus, înrudit cu SARS-CoV-2, în Marea Britanie!

Virusul a fost descoperit la liliecii cu potcoavă din această ţară, de către o echipă de cercetători de la Universitatea Angliei de Est (UEA), Societatea Zoologică Londoneză (ZSL) și Public Health England (PHE).

“Aceși lilieci au purtat virusul aproape cu siguranță pentru o perioadă foarte lungă de timp – probabil de ordinul miilor de ani”

Liliecii erau purtători ai acestui virus de foarte mult timp, afirmă cercetătorii, însă este pentru prima oară când se descoperă acest lucru pentru că nu s-au mai efectuat teste în Marea Britanie în acest sens, relatează SciTechDaily, preluat de HotNews.

Cercetătorii UEA au colectat mostre de materii fecale de la peste 50 de lilieci mici cu potcoavă din Sommerset, Gloucestershire și Țara Galilor. Probele au fost apoi analizate la Public Health England, iar secvențierea genetică a mostrelor a descoperit un nou coronavirus la lilieci, ce a fost botezat „RhGB01”.

Este primul sarbecovirus, o specie de coronavirus înrudită cu SARS-CoV-2, descoperit la liliecii mici cu potcoavă și primul descoperit în Marea Britanie.

“Liliecii mici cu potcoavă sunt găsiți în Europa, Africa, Asia și Australia și liliecii pe care noi i-am testat să află la extremitatea vestică a habitatului lor. Virusuri similare au fost găsite în alte specii de lilieci cu potcoavă din China, Asia de Sud-Est și Europa de Est.

Cercetarea noastră extinde atât arealul geografic cât și cel de specii afectate de aceste tipuri de virusuri și sugerează că ele sunt mai răspândite. Aceși lilieci au purtat virusul aproape cu siguranță pentru o perioadă foarte lungă de timp – probabil de ordinul miilor de ani”, spune Diana Bell, expertă în boli zoonotice emergente de la Facultatea de Biologie a UEA.

Este acest virus, găsit în liliecii din Marea Britanie, un pericol pentru oameni?

Acest nou virus nu reprezintă un pericol pentru oameni. Partea care îi permite să se atașeze de celule pentru a le infecta, adică proteina Spike în cazul rudei SARS-CoV-2, nu este compatibilă cu celulele umane.

Riscul este însă altul, explică profesorul Andrew Cunningham de la ZSL.

“Însă problema este că orice liliac care poartă un coronavirus SARS poate să fie un rezervor de mutații. Așa că dacă un liliac infectat cu RhGB01 ar deveni infectat și cu SARS-CoV-2, există riscul că aceste două virusuri vor hibrida și că noul virus rezultat va putea infecta oamenii”, a declarat acesta.

Sursa foto: Pixabay