Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a susţinut, marţi, o conferinţă de presă, în care a vorbit şi despre gradul de imunitate împotriva virusului pe care-l are, în prezent, populaţia din România.

Câţi români sunt, în prezent, imuni în faţa noului coronavirus?

Medicul Valeriu Gheorghiţă spune că, în urma trecerii prin boală sau datorită vaccinării, circa 44% din populaţia României este acum imună la SARS-CoV-2.

Există şi câteva zone din ţară unde această rată de imunitate este mai mare. În Bucureşti şi în judeţele Cluj şi Ilfov, rata a depăşit 60%.

În alte trei judeţe, gradul de imunitate este mai mare de 50%, în 11 judeţe este de peste 40%, iar în alte 25 de judeţe mai bine de 20% dintre locuitori sunt imuni faţă de noul coronavirus.

Pentru aceste estimări, autorităţile au folosit drept bază de calcul populaţia rezidentă a ţării noastre de la data de 1 ianuarie 2020, respectiv 19,3 milioane de persoane. În plus, s-a utilizat un sistem, potrivit căruia, la fiecare caz confirmat există 4,3 cazuri neconfirmate.

Uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări în perioada următoare

Preşedintele CNCAV a mai subliniat că, în acest moment, în România se observă o uşoară tendinţă de creştere a infectărilor.

În perioada 11-17 iulie, săptămâna 28, au fost mai multe cazuri de COVID, cu 38,9% faţă de săptămâna precedentă, subliniind că există o uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări în perioada următoare, a spus Valeriu Gheorghiţă.

“Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale cu 38,9% faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare”, a explicat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că media cazurilor din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 40,7 cazuri.

Valeriu Gheorghiţă s-a referit şi la prevalenţa variantelor de îngrijorare în momentul de faţă, precizând că sunt confirmate “101 tulpini variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6%” din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor, conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României