Vești bune pentru aceste persoane! Vaccinarea completă este eficientă

Un studiu efectuat de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a vizat monitorizarea pacienţilor din 700 de cabinete de medicină de familie de pe teritoriul acestui stat. Rezultatele cercetării arată că vaccinarea cu schema completă este eficientă şi în rândul grupelor de risc.

Eficienţa împotriva COVID-19 în cadrul grupelor de risc este între 30 – 60% după doza 1, indiferent de tipul de vaccin, excepţie fiind grupa persoanelor cu imunitate scăzută (imunocompromişi), unde procentul de eficienţă este de 4%.

Pentru vaccinurile de la companiile Pfizer şi AstraZeneca, eficienţa creşte considerabil după administrarea celei de a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromişi, eficienţa creşte la 74%, a precizat CNCAV.

Cazurile de coronavirus au crescut

În Marea Britanie, vârstnicii sunt vaccinaţi în proporţie de peste 85-90%.

Conform datelor oficiale, în ultima perioadă, în Marea Britanie se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2.

În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi, în luna iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptămână înregistrată în iulie, media cazurilor a ajuns la 45.159 cazuri noi/ zi.

Deşi numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior.