Semnal de alarmă tras de cercetători! Tulpina sud-africană a coronavirusului poate eluda imunitatea oferită de vaccinuri.

Franța este țara în care circulă preponderent această tulpină, iar guvernul britanic încearcă să împiedice pătrunderea ei în Regatul Unit.

Semnal de alarmă tras de cercetători! Autoizolare chiar și pentru cei vaccinați

Varianta Beta a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud şi cunoscută iniţial ca B.1.351, poate scăpa mai uşor de răspunsul imun generat de vaccinuri, a declarat un expert englez, potrivit presei internaționale.

De menționat că varianta Beta se răspândeşte în prezent în Franţa şi, spre deosebire de celelalte, poate evita mai uşor efectul vaccinurilor.

Profesorul John Edmunds de la London School of Hygiene and Tropical Medicine şi membru al Grupului ştiinţific consultativ pentru Urgenţe (Sage) a spus că Guvernul britanic este îndreptăţit să fie îngrijorat.

Executivul a anunţat că toţi cei care revin din Franţa – spre deosebire de restul destinaţiilor aflate pe aceeaşi listă – trebuie să continue să se autoizoleze chiar dacă sunt complet vaccinaţi, scrie news.ro.

Este mai puțin infecțioasă decât alte variante ale covid-19

Edmunds a declarat sâmbătă pentru BBC Radio 4: „Varianta Beta a rămas o ameninţare pe tot parcursul.

Este probabil mai puţin infecţioasă decât Delta care se răspândeşte aici, în Marea Britanie, acum. Are avantajul că e capabilă să scape de răspunsul imun într-o măsură mai mare”.

El a explicat: „Pe măsură ce populaţia de aici devine tot mai imună, condiţiile sunt potrivite pentru ca varianta Beta să capete un avantaj, aşa că înţeleg îngrijorarea.

Dintre variantele care există şi care sunt cunoscute aceasta a fost mereu o ameninţare pentru noi.

Există dovezi solide din Africa de Sud că poate să evite răspunsul imun generat de vaccinul AstraZeneca mult mai bine”.

Varianta Beta a fost identificată în cel puţin 20 de ţări de pe glob, printre care și România.