Două bombardiere strategice americane au zburat deasupra Mării Baltice, apropiindu-se de frontiera Rusiei

„Pe 20 martie, sisteme radar ale forţelor antiaeriene din districtul militar vestic, din zona Mării Baltice, au detectat două ţinte aeriene care zburau spre frontiera de stat a Federaţiei Ruse. Au fost depistate două bombardiere strategice de tip B52H ale Forţelor Aeriene americane. Forţele Aeriene ruse au trimis un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-35 pentru interceptarea bombardierelor.

Aeronavele militare străine s-au îndepărtat de frontiera de stat a Federaţiei Ruse, iar avionul de vânătoare rus a revenit la bază. Misiunea avionului Suhoi Su-35 s-a derulat în conformitate cu reglementările internaţionale. Nu a fost permisă nicio încălcare a frontierei de stat a Federaţiei Ruse”, scrie într-un comunicat de presă emis de Ministerul Apărării din Rusia, citat de agenția de presă Reuters.

Rusia vrea să păstreze contactul cu SUA, în ciuda incidentului din Marea Neagră

Acest incident a avut loc la câteva zile distanță după ce Administrația Rusiei a transmis că menținerea contactelor cu SUA este esențială pentru evitarea escaladării crizei cauzate de incidentul aerian din Marea Neagră, care a avut loc săptămâna trecută.

„Credem că este important să menţinem deschise liniile de comunicaţii şi facem acest lucru”, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, relatează postul de televiziune CNN.

Lloyd Austin, secretarul Ministerului Apărării din SUA, a avut o convorbire telefonică cu ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, după ce o dronă militară americană s-a prăbușit în Marea Neagră, iar Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a discutat cu generalul rus Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Forţelor Militare din Rusia, a informat The Associated Press.

Washingtonul și Moscova se blamează reciproc

Vă amintim că o dronă militară MQ-9 a Statelor Unite ale Americii s-a prăbușit în Marea Neagră, iar Washingtonul și Moscova își atribuie reciproc vina pentru incident. Lloyd Austin a avertizat Rusia, cerându-i să acționeze în mod „sigur şi profesionist”.

„Acest episod periculos intervine într-un context de acţiuni agresive şi riscante efectuate de piloţi ruşi în spaţiul aerian internaţional. Statele Unite vor continua să trimită aparate de zbor oriunde permite dreptul internaţional. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în mod sigur şi profesionist”, a transmis oficialul american.

Pe de altă parte, Administrația Rusiei a cerut SUA să evite incursiunile aeriene în apropierea spațiului său aerian și a zonelor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă. Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington ,a spus că drona militară americană se apropia „deliberat şi în mod provocator” de spaţiul aerian rus, iar forțele aeriene ruse au fost nevoite să acționeze.