Kremlinul a anunțat că „vor fi discutate chestiuni de actualitate legate de parteneriatul extins și cooperarea strategică dintre Rusia și China”. Xi Jinping a precizat recent că lumea nu are nevoie de un al doilea Război Rece, iar mai multe surse susțin că este posibil și un dialog între președintele chinez și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Vizita liderului de la Beijing în Rusia se va derula pe perioada 20-22 martie.

Adevăratul motiv pentru care China dorește pace în Ucraina

Istoricul Florian Bichir consideră că vizita lui Xi Jinping în Rusia este, într-adevăr, una istorică, ce poate schimba ordinea mondială.

„E o vizită istorică. Conform informațiilor pe care le am, China va cere ca până în vară acest conflict să se încheie. Interesul Chinei e să oprească acest conflict pentru că marea ei teamă e Taiwanul. Până în 2027 Statele Unite se îndreaptă spre un conflict cu China. (…) China vrea să închidă războiul din Ucraina pentru că, strategic, chinezii văd atacul la Ucraina drept un atac la cămara lor cu provizii. În cazul unui război cu Statele Unite pe Pacific, China privește, s-au schimbat rolurile, Rusia ca pe cămara cu provizii. Evident chinezii doresc pacea, ca să-și asigure în cazul unui conflict în Taiwan (…) Interesul Chinei e pacea, dar pacea în condițiile lor”, a explicat acesta.

Vladimir Putin, învățăcelul lui Xi Jinping

Florian Bichir a comentat, de asemenea, și relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin.

„Spre deosebire de relația dintre Mao și Stalin, unde Mao era învățăcel, de data asta Putin este în situația asta de învățăcel și îl va primi pe președintele Xi din post de subordonat”, a spus istoricul. „Beijingul nu a spus niciodată că e un război de agresiune, vorbește și astăzi de intervenție militară în Ucraina, deși face apel la respectarea drepturilor internaționale”, a adăugat acesta. În cadrul primei întâlniri dintre cei doi lideri, cea de luni, 20 martie, Vladimir Putin a recunoscut că Rusia a fost „puțin invidioasă” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii.

China ar putea încerca să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina

Potrivit colonelului (r) Tudor Păcuraru, discursul lui Xi Jinping va fi unul echilibrat, în nota convențiilor internaționale. „Xi poate ține un singur discurs, bazat pe Carta ONU. Cu toate acestea, apreciază expertul militar, liderul de la Beijing ar putea încerca o mediere indirectă între cele două beligerante.

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem o inițiativă de pace. China își construiește mijloace de presiune asupra ambelor părți, asta înseamnă intermediere. Nu m-aș mira să apară niște condiționări de acest fel, prezentate elegant, cu Rusia, dar și cu Ucraina și sponsorii săi”, a adăugat fostul colonel SRI în studioul EVZ-Capital.