Este tot mai probabil ca Ucraina să devină principala rampă de lansare pentru „expansiunea externă a haosului”, având în vedere că politologii Kremlinului pedalează pe ideea „eșecului statului ucrainean”. Concluzia aparține Kseniyei Kirillova, într-o analiză publicată de Jamestown.

Pe 20 noiembrie, generalul ucrainean Kirill Budanov a declarat că are dovezi ale planurilor Rusiei de a invada Ucraina în ianuarie-februarie 2022. Potrivit acestuia, invazia va include lovituri aeriene, atacuri de artilerie și blindate, urmată de debarcarea trupelor la Odesa şi Mariupol. Anterior, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, afirma că informațiile privind riscurile unui posibil atac al Moscovei, obținute de Ucraina, se potrivesc cu datele SUA și ale Regatului Unit.

Exportarea haosului, pentru ”răspândirea lui pe teritoriu străin”

Aceste rapoarte extrem de alarmante vin pe fondul unui articol scris de fostul consilier al președintelui rus, Vladislav Surkov, considerat „eminența cenușie” a politicii de la Kremlin. Surkov recunoaște o accentuare a tensiunilor sociale în Rusia, dar tace cu privire la adevăratele motive ale acesteia, explicând-o prin „a doua lege a termodinamicii” și „creșterea naturală a entropiei”. În același timp, Surkov se pronunță împotriva „experimentelor liberale” și face apel la exportarea haosului „pentru răspândirea lui pe teritoriu străin”.

Rusia nu și-a pierdut instinctele imperiale

În același timp, el susține că „pentru Rusia, expansiunea nu este doar o idee, ci adevărata esență a existenței noastre istorice”, această țară neștiind să supraviețuiască în alt mod. În opinia lui, „plângerile Bruxelles-ului și Washington-ului cu privire la ingerința Moscovei arată că Rusia nu și-a pierdut instinctele imperiale” .

„Simularea” unei agresiuni militare în țările vecine

Surkov a propus destabilizarea Ucrainei și „zdruncinarea” societății prin imitarea investigațiilor anticorupție la scară largă, infiltrarea agenților ruși, precum și organizarea de „Maidane” și mișcări separatiste în regiunile Ucrainei. Indiferent de autenticitatea documentului, această strategie se potrivește perfect cu modelul rus de război „hibrid”. Cunoscând „specializarea” lui Surkov în crearea unor „simulacre politice”, se poate presupune că articolul său se referă și la „simularea” unei agresiuni militare, prin destabilizarea din interior a țărilor vecine.

Urmează o destabilizare politică în Ucraina

De altfel, mulți experți ucraineni sunt de aceeași părere. Oleksandr Daniliuk, care conduce Centrul pentru Reforme în Apărare, spune că articolul lui Surkov face parte din planul general al Kremlinului de a forța Occidentul să accepte pacea, în condițiile impuse de Kremlin.

Expertul consideră că o escaladare deliberată a tensiunilor ar trebui, conform calculelor Moscovei, să creeze condiții favorabile pentru negocierile cu Occidentul, în primul rând cu Statele Unite, și să realizezze „de-escaladarea prin escaladare”. El e convins că Rusia nu va abandona metodele hibride și, prin urmare, este de așteptat o destabilizare politică în Ucraina.

Moscova pregătește și alte fronturi ale războiului hibrid

Potrivit lui Georgi Logvinski, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Ucraina și Occidentul ar trebui să se aștepte și la activarea Rusiei pe alte fronturi ale războiului hibrid. În special în domeniul economic și juridic internațional. Un exemplu izbitor de război economic, spune el, este creșterea artificială a prețurilor gazelor naturale, Rusia forțând Europa să grăbească punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2.

Oricum ar fi, experții ucraineni subliniază că țara lor este pregătită să respingă astfel de atacuri „hibride” ale Rusiei. Iar orice noi încercări de escaladare se vor termina, nu cu negocieri și concesii, ci cu sancțiuni dure împotriva Moscovei.