Se anunță haos la granița României. Ungaria, țara vecină cu România, a prelungit starea de urgenţă cu 90 de zile. Mai exact, potrivit informațiilor transmise de EFE, Parlamentul ungar a prelungit luni cu încă 90 de zile starea de urgenţă decretată ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel încât prerogativele excepţionale ale guvernului condus de Viktor Orban sunt extinse până pe 23 mai, informază Agerpres.

De menționat este faptul că, parlamentarul socialist Tamás Harangozó a subliniat faptul că opoziţia a votat împotrivă, acuzând guvernul că a profitat de situaţie pentru a adopta măsuri care exced problema epidemiologică, precum o serie de dispoziţii care ar fi redus finanţarea primăriilor conduse de opoziţie.

O reacție similară a venit și din partea Coaliției Democratice, tot de opoziţie, care a criticat decretul care autorizează folosirea oricărui vaccin anti-COVID-19 care a fost inoculat la cel puţin un milion de persoane în lume, decizie prin care este permisă în Ungaria folosirea vaccinului rusesc Sputnik V şi a celui chinez Sinopharm.

Care este situația în Ungaria

În ceea ce privește campania de vaccinare anti-covid din Ungaria, potrivit sursei citate, în urma livrărilor întârziate a vaccinurilor Pfizer/BioNTech, AstraZeneca şi Moderna contractate de Uniunea Europeană, Ungaria a încheiat contracte pentru achiziţia a două milioane de doze de vaccin Sputnik V şi a altor cinci milioane de doze de vaccin Sinopharm.

Vaccinarea cu Sputnik V a început deja pe date de 12 februarie, iar cea cu Sinopharm ar urma să înceapă la mijlocul acestei săptămâni, mai exact miercuri.

Campania de vaccinare continuă în Ungaria. Până în prezent țara vecină cu România a vaccinat 453.457 de persoane, dintr-o populaţie de circa 10 milioane. În ultimele 24 de ore a înregistrat 2.623 de cazuri de COVID-19 şi 48 de decese asociate acestei boli.

Inquam Photos / Virgil Simonescu